Converses amb l'art

Cada vegada són més els museus que ofereixen tauletes tàctils o altres suports digitals per seguir les visites. És una manera de poder fer una visita autònoma amb un suport que ens expliqui millor la col·lecció. Finalment però, el més important és de quina manera aquest suport ens pot fer interactuar amb les peces exposades perquè el museu es pugui explicar millor.

La mitjana de temps que passa una persona contemplant una obra d’art són uns 30 segons. Sembla poc temps. Una de les possibilitats que s’estàn posant en pràctica per ampliar aquest temps és l’ús de la intel·ligència artificial. Fa uns mesos es va estrenar al Museo de Arte Moderno de Buenos Aires un mecanisme anomenat bot conversacional o XatBot. Sota el nom de “Diálogo con la obra” aquest projecte posa a l’abast de tots i totes la possibilitat de parlar directament amb l’obra mitjançant Facebook Messenger. No cal descarregar-se cap aplicació per xatejar amb l’obra. El diàleg d’estableix amb Bio Cosmos’ de Emilio Renart.
 


D’aquesta manera, podem dir que avui la tecnologia ens permet aprendre a través del diàleg, fins i tot amb les obres d’art. Més enllà de les famoses audioguies, es tracta d’interactuar amb l’obra interpelant-la directament perquè ella mateixa et respongui. Una forma innovadora d’ampliar el saber.


Bon cap de setmana!


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris