Augment de la precarietat en el sector de l’arqueologia a l’estat espanyol

Instituto de Ciencias del Patrimonio (Incipit-CSIC) ׀ Discovering the Archaeologists of Europe (DISCO)

Segons aquest estudi que presenta els resultats corresponents a l’estat espanyol del projecte DISCO (Descubrint els arqueòlegs d’Europa),  Espanya ha perdut entre 2009 i 2013 un 66% de llocs de treball i un 42% d’empreses dedicades a l’arqueologia. En aquest període s’ha passat de 2.358 a 796 llocs de treball. Un 56% dels contractes són temporals i els salaris estan allunyats de la mitjana europea. El projecte, que compta amb finançament comunitari i recull dades de 21 països europeus, descriu la situació del sector de l’arqueologia a Europa, fa un recompte dels professionals que s’hi dediquen i analitza les seves condicions laborals. Informa també sobre els diners públics destinats a cada país a l’arqueologia i sobre l’impacte de la crisi econòmica en el sector.

Segons els responsables de l’Incipit-CSIC – soci espanyol del projecte transnacional DISCO – en aquests moments l’arqueologia a Espanya es troba en una situació problemàtica i precària pel fort impacte negatiu de la crisi econòmica – donada la seva estreta vinculació entre el sector de la construcció – i per les fortes retallades en inversió pública. Destaquen també, però, que l’arqueologia encara és un sector molt rellevant per a la generació de continguts culturals i un motor actiu en l’actual economia del coneixement.

Segons l’estudi, l’any 2009 hi havia 273 empreses dedicades a l’arqueologia a Espanya i el 2013 només 158. El perfil majoritari és el d’una microempresa amb menys de 10 empleats. El 56% tenen una facturació inferior als 200.000 euros anuals i la majoria operen en l’àmbit autonòmic o estatal, només el 14% ho fan a escala internacional. El 56,8% dels treballadors són homes i el 56,5% té entre 30 i 39 anys. Tot i que les entre les generacions menors de 30 anys són principalment dones.

Pel que fa a la precarietat, el 56% dels contractes són temporals, el salari no es correspon amb el nivell formatiu, ja què el 39% de les empreses paguen als professionals menys de 15.000 euros l’any, molt per sota dels 24.900 euros de mitjana a Europa i molt lluny del salari mitjà que es paga a Dinamarca que és d’uns 56.000 euros l’any.

Davant d’aquesta situació, l’informe observa que les empreses dedicades a l’arqueologia opten per la diversificació de la seva activitat i per la captació de nous clients entre el sector privat, tot i que l’administració pública i les empreses de construcció encara són els principals clients d’aquestes empreses. Així mateix, també donen molt d’impuls la innovació i les reestructuracions organitzatives.

PDF Descubriendo los arquólogos de España, 2012-14

Podeu consultar l’informe transnacional del projecte DISCO així com els informes corresponents a la resta de països a Discovering the Archaeologists of Europe.

La primera edició del projecte DISCO es va realitzar entre els anys 2006 i 2008 i també podeu consultar els seus principals resultats aquí.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris