Reaccions del dia després

Els gestors de la pandèmia han tornat a condemnar la cultura a l’ostracisme. Indignació i desolació davant el tancament imposat al sector.

Aquí teniu un recull de les reaccions a la premsa del dia després.


Lo único positivo de este nuevo confinamiento cultural es que las administraciones han entendido que no se puede dictar una medida como ésta sin incorporar una compensación económica, así como la mayor preparación que tiene el sector para ofrecer contenidos en línea, en ocasiones con plataformas de pago."


 

Molina, M. ( 2020,  octubre 31) Sobre l'apagada cultural: Dir que es tanca per culpa del "post-cinema" o "postteatro" és no veure la cultura com un sector amb entitat pròpia. La Vanguardia. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.lavanguardia.com/cultura/20201031/4982248941/cultura-apagon-fernado-simon-cierre-confinamiento-covid.html


 


 

La cultura ha tornat a quedar-se a la intempèrie, com aquest músic al Barri Gòtic de Barcelona. / Xavier Cervera


 

"La cultura no està tocada de mort, però fa anys que el sector quan aixeca el cap, el torna a abaixar. Hem invertit molt amb les mesures de seguretat i no ha servit de res."


VilaWeb – Agències. (2020,  octubre 31). El sector cultural protesta pel tancament de teatres, cinemes i sales de música: S'ha alertat de la pèrdua de llocs de feina arran de les noves mesures del Govern. Vilaweb. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.vilaweb.cat/noticies/el-sector-cultural-protesta-pel-tancament-de-teatres-cinemes-i-sales-de-musica/


 

Al vespre, places i carrers de diversos municipis catalans –Badalona, Granollers, Banyoles, Girona i Tarragona– es van omplir de manifestants en contra del tancament cultural. També Barcelona, que va convocar la protesta als Jardinets de Gràcia i va acabar baixant per un dels passeigs més luxosos de la ciutat, que cada vegada recorda més la fantasmagoria del confinament. “La cultura és llibertat i és vida: no ens mateu”, es podia llegir en una de les moltes pancartes."


Nopca. J. ( 2020,  octubre 31). Museus i llibreries, últims refugis oberts de la cultura: Clam unànime contra el tancament de cinemes i teatres a diverses ciutats catalanes. Ara. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.ara.cat/cultura/Museus-llibreries-ultims-refugis-cultura-protestes-covid_0_2555144672.html


 

L'exposició de William Kentridge al CCCB / Pere Virgili


 

Si Catalunya hagués creat una indústria cultural autònoma que pogués reivindicar-se com un factor essencial de l’economia, us puc assegurar que la Generalitat no la tancaria amb aquesta desídia tan ignorant i irresponsable"


Dedéu, B. (2020, novembre 1). La cultura també és indústria i negoci. El Nacional.cat. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.elnacional.cat/ca/opinio/bernat-dedeu-cultura-industria-negoci_552207_102.html


 

A la indignació del sector (que assumeix amb resignació el tancament però estarà amatent a veure com s’administren les ajudes al sector o bé critica obertament la incoherència de l’administració), Cultura, la Diputació de Barcelona i l’Estat busquen ordenar les compensacions".


Bordes, J. (2020,  octubre 31). El dia després: L’Estat reconeixerà els tècnics com a intermitents a l’atur i la Generalitat destinarà 17,2 milions mensuals per protegir el sector. El PuntAvui. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1872233-el-dia-despres.html


 

Quan estiguem per sota de l'1 de velocitat de propagació de la malaltia. Això es pot donar en 15 dies o màxim 3 setmanes. El sector, mentrestant, ha de poder ser ajudat en la seva totalitat. Hem fet un càlcul i són 17,2 milions d'euros." Àngels Ponsa, consellera de Cultura
 

Serra, L. (2020,  octubre 31). Àngels Ponsa: "No es pot parlar d'improvisació, perquè la reacció ha estat ràpida i atenent a tothom". Ara. Recuperat 02 novembre 2020, de https://www.ara.cat/cultura/Angels-Ponsa-He-lluitat-excepcio_0_2554544755.html


 

Intentem que es reprogramin la majoria d’activitats, que s’eviti la cancel·lació. Ho estem fent d’acord amb els ajuntaments, que són uns dels grans promotors en aquest país en temes de cultura". Àngels Ponsa, consellera de Cultura
 

Marquès, A., (Locutor). (2020,  octubre 31). No ho sé:  Culturetes:Entevista Àngels Ponsa [Àudio podcast]. Recuperat de https://www.rac1.cat/a-la-carta/detail/735946ad-df16-405b-910a-273dc689a4eb?program=undefined&section=undefi


 


 

****

1
Etiquetes:
COVID-19
1
Categories:
Actualitat