Analitzem 36 anys de polítiques culturals locals

«Hem de dotar-nos d'una política cultural que faciliti la participació ciutadana i que vinculi l'educació a la cultura», va declarar ahir el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, a la inauguració de les jornades d'Interacció 15 que, fins divendres, us conviden a repensar les polítiques culturals locals, ja sigui de manera presencial al CERC i al CCCB, o bé a través d'aquesta comunitat virtual i les xarxes socials, amb l'etiqueta #Interacció15.

Puigcorbé va instar els assistents a les jornades, que aquesta edició compten amb 450 inscrits, a preguntar-se si «s'ha sobredimensionat l'oferta d'equipaments culturals» o si «les polítiques culturals han estat les més adequades». I és que la primera jornada d'Interacció 15 s'ha volgut dedicar a fer balanç de les polítiques culturals desplegades des de la recuperació dels ajuntaments democràtics, el 1979. Per això, la conferència inaugural, que va pronunciar el filòsof i membre del Consell de Cultura de Barcelona, Xavier Antich, portava per títol "Balanç de les polítiques culturals. Què hem guanyat i què hem perdut?".

Antich va fer un repàs històric al concepte de política cultural, nascut al segle XVIII i contestat durant els segles XIX i XX, alhora que va recordar que «al nostre país s'ha hagut d'anar molt ràpid en el desplegament d'una modernitat reiteradament interrompuda». Així mateix, va posar l'accent en «la dimensió social i participativa de la cultura, ja que sense participació no hi ha accés a la plena ciutadania», i el seu necessari «retorn social» perquè «cal que la cultura i les polítiques culturals contribueixin a la reconstrucció de la democràcia». En aquest sentit, Antich va coïncidir amb Puigcorbé i va criticar «la tossuderia de considerar cultura i educació com àmbits separats».

La primera jornada d'Interacció 15 va finalitzar amb el debat "La crisi dels 40 o 40 anys de crisi", entre l'economista i vicepresident de Focus, Xavier Marcé, i el filòsof i director de CosmoCaixa, Lluís Noguera, moderats pel coordinador de continguts de les jornades, Xavier Fina. Entre les febleses detectades en aquestes quasi quatre dècades de polítiques culturals públiques, Marcé va remarcar que «la cultura no ha estat capaç de ser central en la nova economia» o que «les institucions culturals són presoneres de les pedres», en referència al seu elevat cost de funcionament. Noguera, d'altra banda, va evidenciar que «la ciència és la gran oblidada de les polítiques culturals» o que les «xarxes culturals corren el risc de ser dirigistes». Les intervencions de tots dos  partien de publicacions que podeu trobar en aquesta comunitat virtual.