Spectateur et Politique

Christian Ruby

En aquest llibre es qüestiona la figura de l'espectador en l’art i la cultura en diàleg amb el pensament d’altres teòrics, fent palesa l’escletxa entre els defensors d’un tipus d’espectador (què entenen per espectador) i el seu discurs (segons com, on i quan es fabrica l'espectador).

Dividit en tres parts, s’elabora un diàleg a través de les teories de Deleuze, Lyotard i Foucault, d’una banda, i les de Mondzain i Rancière, de l’altra, visibilitzant les lògiques al voltant de la figura de l’espectador: des de les concepcions més clàssiques ('spectateur garant') a les modernes ('spectateur résistant') i emancipadores ('spectateur affirmatif'); passant per aquelles que es mostren certa reticència vers la figura emergent d’espectador consumidor i consideren necessari recuperar la noció de l’espectador clàssic ('spectateur nostàlgique').

Amb «Spectateur et Politique. D’une conception crépusculaire à une conception affirmative de la culture?»es proposa no considerar a l’espectador com a quelcom passiu, sinó com a ésser sensible, compromès i, fins i tot, polític; analitzant com es veuen influenciats per aspectes de l’entorn com les indústries culturals, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies.

Christian Ruby és Doctor en Filosofia i autor de nombroses obres al voltant de la figura de l’espectador, algunes d’elles ja ressenyades també en aquest espai.


 

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris