Contradiccions de la pràctica artística en la ciutat creativa

Heather E. McLean ׀ International journal of urban and regional research, Volume 38, Issue 6,  November 2014

Interessant article que alerta sobre l’efecte contradictori que poden tenir les iniciatives artístiques i culturals a les ciutats i entre la ciutadania ja que segons l’autora, tant poden convertir-se en còmplices de la generació de desigualtat i atracció d’inversions especulatives com contribuir de manera molt activa a la transformació social i l’apoderament de la ciutadania. McLean remarca que les investigacions que analitzen aquestes qüestions poques vegades aporten dades empíriques sobre el veritable paper que hi juguen els artistes en aquests processos.

McLean explora el cas concret  ’Streetscape: living space at Regent Park’, una intervenció artística participativa programada en un barri d’habitatges públics de la ciutat canadenca de Toronto que experimenta un nou tipus d’urbanització. La iniciativa forma part de Luminato, un festival artístic que té per objectiu recolzar la creativitat. L’autora demostra com els artistes que participen en aquest tipus de pràctiques artístiques socials tant poden convertir-se en còmplices de processos de gentrificació a múltiples escales, com oferir espais per a les praxis socials més radicals que poden arribar a transformar o acabar amb els sistemes i règims hegemònics.

PDF Cracks in the creative city: the contradictions of community arts practice

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris