L’art de riure de l’Art

Per fi han arribat les vacances. Ho necessitaves. Les piles s’havien esgotat i l’única manera de recarregar-les era desconnectant a la platja. El ritual el tens ben après. Una setmana en un càmping de la costa on no coneixes ningú. L’agenda del dia: prendre el sol, arrebossar-se de sal i de sorra, perdre el temps. Però sobretot: no pensar. Portes massa mesos prenent decisions a la feina i tens ganes de deixar la ment en blanc. Tabula rasa. Has arribat a primera hora a la teva cala preferida. Agafes lloc a tocar de l’aigua, tanques els ulls i deixes que la sonsònia de les ones et porti molt lluny… De cop, una veu t’interromp la meditació: “Què és l’art?” Obres els ulls i busques qui ha estat l’impertinent que t’ha despertat. No hi ha ningú a la platja. D’on ha vingut aquesta veu? Intentes oblidar el que ha passat però ja no pots deixar de donar-hi voltes. La pregunta és una pedra a la sabata que no pots ignorar. Ja no et pots relaxar...


 


 

Què és l’art? Trobar una resposta és un maldecap capaç d’esgarrar-te la desconnexió de les vacances. L’agost ja és aquí i a Interacció tanquem la paradeta però abans de marxar us volem fer unes recomanacions per evitar que l’eterna pregunta no us deixi gaudir de l’estiu: dues lectures fresques i gamberres per gaudir a la platja, a la muntanya o a la terminal de l'aeroport on feu cua. Sí, us proposem que llegiu llibres sobre art. La història de l’art és una història plena de contradiccions, d’homes (les artistes sempre han sigut poc reconegudes), arts menors, grans obres, accidents i performances incomprensibles. Però això no vol dir que hagi de ser avorrida. Las Bistecs ho van plasmar en aquesta peça magistral de la Història de l’Art:


 


 

Parem de ballar i comencem!


 

Un retrat àcid del món de l’art

Artoons”, Pablo Helguera | consonni

art

m. [HIH] Gremi o corporació professional.


 

Diuen que saber riure’s d’un mateix demostra intel·ligència. Des d’aquest punt de vista, l’artista Pablo Helguera és d’allò més intel·ligent. La col·lecció de vinyetes i ninots que s’agrupa a “Artoons” és una mirada al món de l’art carregada d’ironia i mala bava. Pels dibuixos desfilen artistes, comissaris, col·leccionistes i altres espècimens dels cenacles artístics. I ningú en surt il·lès. Una lectura àgil per descobrir les vísceres d’aquest mundillo tan particular. Les rialles estan assegurades.

Tot sobre l’art (i la meva mare)

El arte: Conversaciones imaginarias con mi madre”, Juanjo Sáez | Astiberri

art

m. o f. [LC] Habilitat, destresa, a fer certes coses adquirida amb l’estudi, l’experiència, l’observació. L’art de viure bé.

m. o f. [LC] [JE] Aplicació de l’habilitat i del gust a la producció d’una obra segons principis estètics. Una obra d’art.


 

L’art de Juanjo Sáez té la capacitat de recórrer des del traç més senzill el més profund dels sentiments humans. L’autor, conegut per les vinyetes que ha il·lustrat per diversos mitjans o les sèries d’animació (Arròs covat i Heavies tendres), en aquest cas fa una immersió al món de l’art de la mà de la seva mare. És la seva manera de posar-se davant el mirall, de retratar amb ironia les aventures i desventures de ser artista i sobretot un aprenentatge en si mateix, ja que “no entens realment alguna cosa fins que no ets capaç d'explicar-li a la teva àvia (o a la teva mare)” (atribuïda a Albert Einstein).

A “El Arte” Sáez reivindica que l’art que ha de ser i pot ser obert a tothom. Que no depèn de la intel·lectualitat, ni cal entendre-hi. L’art és un llenguatge visual tan comprensible com la resta de llenguatges, tan comprensible com el seu propi llenguatge, amb personatges sense ulls però capaços de veure les nostres pors i els nostres mateixos desitjos

 


 

I fins aquí el curs 2017-2018 d’Interacció. Marxem uns dies de vacances i tornem al final de l’estiu per encarar les jornades d'Interacció18 sobre cultura i educació. Esperem que gaudiu llegint i fent totes aquelles coses que al llarg de l’any no teniu temps de fer. Que la cultura us acompanyi! Ens veiem aviat!


 


 

Bon estiu i bones vacances!


 

Per cert, podeu consultar "Artoons" i "El Arte" al Centre d’Informació i Documentació.


 


Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris