Arts i salut. La música en l'atenció de la demència senil

Marsaili Cameron ׀ Belinda Sosinowicz ׀ The Rayne Foundation ׀ National Alliance for Arts Health & Wellbeing

Demostrar que l’eficàcia de les intervencions artístiques en el tractament de la demència serà clau per millorar-ne el seu finançament, és una de les conclusions d’aquest informe que vol incidir en el paper que poden jugar l’art i especialment la música en el tractament de les demències al Regne Unit. Proporciona exemples de bones pràctiques i recursos d’utilitat, identifica els reptes que cal assolir per consolidar aquest tipus de programes i menciona algunes debilitats en la seva supervisió i avaluació, així com una bretxa qualitativa que reclama més formació, desenvolupament i intercanvi de recursos.

S’ha demostrat que la música estimula i reforça les respostes i vies neuronals. Investigadors de la Universitat de Plymouth mostren com la memòria quotidiana dels pacients en fases inicials de demència es pot millorar de manera significativa a través del treball amb ritmes, melodies i lletres. Tenint en compte que la demència senil es preveu que afecti a una de cada tres persones de més de 65 anys i que els seus costos socials superin als del càncer i les malalties coronàries, els autors assenyalen que cal tenir en compte aquest tipus d’intervencions artístiques i explorar-les amb més profunditat.

L’informe, que sorgeix de seminari ‘Music & Dementia’, celebrat al novembre de 2013, assenyala que actualment encara no hi ha un sistema clar de finançament per a les arts en l’atenció sanitària, però els autors aposten per un model mixt on participin administració pública i organismes sense finalitat de lucre. Cal que des del sector artístic es tingui clar en quins estats de demència la intervenció artística pot ser més eficaç, s’identifiquin les fonts de finançament i els estaments administratius més adients i es planifiqui la seva intervenció. L’informe argumenta que aquestes intervencions poden ser molt beneficioses tant des d’un punt de vista artístic com sanitari.

PDF  Sustaining the note of hope. Music, dementia and meaningful lives

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris