López-Aranguren Jiménez, José Luís

José Luis López-Aranguren Jiménez ( Àvila, 1909 – Madrid, 1996 ) 

Filòsof, assagista i professor. Llicenciat en Dret i Filosofia i Lletres per la Universitat Complutense de Madrid, aconseguint en 1955 la Càtedra d'Ètica i Sociologia en aquesta mateixa universitat, de la qual va ser apartat en 1965 en manifestar-se contra el règim franquista. Tot i així continuà la seva docència a universitats estrangeres en qualitat de professor visitant, com ara a EEUU (Berkeley) o a Mèxic. 

Les seves investigacions reflexionaven al voltant de l’ètica i la religió catòlica en clau progressista i innovadora que el portà a dissenyar un particular concepte “d’Estat de justícia social”, aliè a tota intervenció totalitària, que comportà la seva expulsió de la Universitat. 

El 1989 fou premiat amb el Premi Nacional d'Assaig i el 1995 amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, juntament amb l'Agència de notícies EFE. 

Les seves obres són una reflexió sobre ètica, política i religió al voltant de les repercussions d’una societat tecno-científica. Entre la seva bibliografia podríem destacar: 

- Catolicismo y protestantismo como formas de existencia (1952)

- Ética (1958)

- La cultura española y la cultura establecida (1975)

- Propuestas morales (1985)

- El buen talante (1985)

La sessió inaugural d’Interacció’94 fou escenari de la seva conferència on emfatitzava que la relació entre Estat i societat hauria de tenir un caire més solidari.