Manito Lorite, Fèlix

Fèlix Manito Lorite (Baeza, 1956) 

Historiador, periodista i gestor cultural especialitzat en planificació estratègica i participació ciutadana en l’àmbit cultural , és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona i Diplomat en Gestió Pública per ESADE. És professor de Sociologia i Economia del Lleure al Estudis d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i ha estat professor de Planificació i control de la gestió pública del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra.

Fèlix Manito inicià la seva activitat en l’àmbit de la consultoria l’any 2000 al incorporar-se a GFE Associats S.A. com a Director de Projectes de l’Àrea de d’Estratègies Territorials. Anteriorment havia desenvolupat la seva tasca professional com a directiu de l’administració pública a l’Ajuntament de Sant Boi de 1986 a 1999 com a Gerent del Patronat de Cultura, Director de l’Àrea de Serveis Personals i Coordinador del Gabinet de Planificació.

Anteriorment, havia estat editor i periodista a l’Editorial Crítica (Grup Editorial Grijalbo), Mundo Diario, Diari de Barcelona i de la revista L’Avenç, de la qual va ser fundador i subdirector. Fou també membre fundador i director de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (1994-1996).

Com a director de Kreanta ha estat consultor de la Comunitat Europea, el Banc Mundial i altres institucions internacionals a Amèrica Llatina i el Magrib, en concret, ha col·laborat amb institucions de la Unió Europea, el Ministeri de Cultura, l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional, l’Organització d’Estats Iberoamericans, la Generalitat de Catalunya, o la Diputació de Barcelona, entre d’altres. Des d’octubre de 2003 fins al setembre de 2004 va desenvolupar tasques d’assessor de l’Àrea de Comunicació, Marketing i Promoció del Fòrum Universal de les Cultures i director del Pla de promoció i divulgació del Fòrum a Espanya.

Autor de diverses publicacions i estudis sobre polítiques culturals, podríem destacar-ne: 

- Creatividad, innovación, cultura y agenda local. Textos de las segones jornades sobre Ciutats Creatives organitzades per la Fundació Kreanta en Barcelona al novembre de 2009   

- Ciudades creativas : cultura, territorio, economía y ciudad. Textos de las primeres jornades sobre Ciutats Creatives organitzades per la Fundació Kreanta en Sitges (Barcelona) al novembre de 2008  

- Planificación estratégica de la cultura en España  Félix Manito (coord.) Madrid : Fundación Autor, DL 2008 

- Cultura i estratègia de ciutat : La centralitat del sector cultural a l´agenda local Barcelona : Escola d´Administració Pública, 2008 

- Aprendiendo de Colombia : Cultura y educación para transformar la ciudad  Roser Bertran Coppini, Félix Manito (editores) Barcelona : Fundación Kreanta, 2008 

- El Lleure en la societat actual  coordinadors ; Francesc Xavier Costa Guix, Fèlix Manito Lorite, Pere Negre Rigol. Barcelona. Universitat Oberta de Catalunya, 2000 

- La Cultura a la ciutat metropolitana.  En Barcelona metròpolis mediterrània Núm 47 (1999) 

El seu pas per Interacció s’inicià el 1994, Universitat d’Estiu de Polítiques i Gestió Cultural, en què, com a Cap de l'Àrea de Serveis Personals de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, participà, juntament amb Raimón Carrasco, en el curs Polítiques de foment de la difusió de la cultura i intervingué amb la ponència El nou escenari de la gestió cultural municipal: models, recursos i oferta.

En Interacció’96, sota el títol Les polítiques públiques i la Cultura, moderà el debat Ciutadans, usuaris, consumidors o clients. De nou, a l’edició d’Interacció’98 moderà dos dels debats dels seminaris El planejament com a estratègia i Ciències Socials i Gestió Cultural dels quals Els títols eren, respectivament, La cultura en Els plans estratègics urbans juntament amb Xavier Marcat, Genoveva Català i Joan Vicente, i Ciències socials i Gestió Cultural amb Xavier Creus (HECATE), i Gemma Sendra (Consorci Gran Teatre del Liceu). 

Les jornades d’Interacció’00 al voltant de la Cultura i Servei públic, comptaren amb la seva col·laboració com a director del seminari Polítiques culturals i Societat de la Informació, el qual dirigí juntament amb Assumpta Ballac, cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Interacció 2002 ha estat la seva darrera intervenció en aquestes jornades, a les quals, sota el títol Polítiques per la interculturalitat, intervingué com a coordinador, de nou amb Assumpta Ballac, del seminari La biblioteca pública: nous reptes i noves estratègies en la societat de la Informació.