Un centre de recerca audiovisual i l'impuls del patrimoni d'àrees rurals opten als fons europeus Next Generation EU

ACN Barcelona | 02 febrer 2021
 

El Govern inclou quatre propostes culturals a la candidatura, on també hi ha el 'Hub d'IA' i l''Urban Tech Hubs'


El Govern ha inclòs quatre projectes culturals en la proposta d'iniciatives catalanes candidates a obtenir recursos del fons Next Generation EU. Els programes seleccionats són 'Catalunya, motor de la innovació audiovisual i de videojocs del sud d'Europa', al voltant de la construcció d'una infraestructura que esdevingui un Centre de recerca i producció per a l'audiovisual i els continguts digitals. En segon lloc, ha inclòs 'Impuls del medi natural i les àrees rurals', que vol protegir el medi natural i crear oportunitats al territori a partir del patrimoni natural i cultural. També, el 'Hub d'IA' per enfortir l'ecosistema d'intel·ligència artificial català, i l''Urban Tech Hubs': un campus per a la innovació tecnològica i industrial.

Aquests quatre projectes, escollits pel seu "potencial" i la seva capacitat transformadora, formen part de la tria de 27 projectes emblemàtics seleccionats per la Comissió per a l'elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social (CORECO). Els projectes s'han triat d'entre les 542 iniciatives presentades per l'Administració (Generalitat i ens locals), empreses privades, consorcis i entitats del tercer sector, els quals han tramès les seves propostes.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, ha destacat que aquests projectes exigeixen la "col·laboració amb el màxim nombre d'agents possible" i una mirada transformadora i de futur per a Catalunya. Les bústies es mantindran obertes per rebre propostes fins que el Govern i l'Executiu estatal facin públiques les convocatòries inicials per sol·licitar els fons.
 

Parc Audiovisual de Catalunya.

Parc Audiovisual de Catalunya.
 

Els quatre projectes culturals
 

En concret, el primer projecte seleccionat, 'Catalunya, motor de la innovació audiovisual i de videojocs del sud d'Europa' vol integrar facilitats de producció per al mercat nacional i internacional, així com l'acolliment d'empreses, la innovació tecnològica i la formació avançada, dotat de "tecnologia puntera" i en constant actualització a les necessitats del mercat i a la creació de tecnologia. Aquest projecte compta amb la implicació dels departaments de Cultura i Empresa i Coneixement, els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Sant Joan Despí, així com empreses destacades dels sectors implicats i plataformes i mitjans audiovisuals.
 

El projecte 'Impuls del medi natural i les àrees rurals' vol protegir el medi natural i la biodiversitat, fent-los "compatibles" amb el desenvolupament econòmic sostenible i la creació d'oportunitats al territori,a partir del patrimoni natural i cultural. Participen en la promoció del projecte diverses administracions locals, entitats ambientals i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, entre altres.
 

'Hub d'IA i tecnologies de la llengua, motor per a les empreses' impulsarà un hub per enfortir l'ecosistema d'intel·ligència artificial català. Aquest tindrà l'objectiu de liderar la generació de coneixement i la creació de solucions basades en IA que fomenti el creixement econòmic i la millora de la vida de les persones. Hi participen el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i diverses universitats catalanes.
 

Per acabar, 'Urban Tech Hubs' proposa l'estructuració d'un campus per a la innovació i l'emprenedoria tecnològica i industrial a través de diferents espais. Com a hubs verticals, aquests espais tenen l'objectiu de desenvolupar eixos industrials tractors de l'ecosistema i l'economia. Per exemple en els àmbits de la mobilitat, salut, retail, fash tech, sostenibilitat-indústria 4.0, fintech, urbantech, connectivitat, deeptech, art tech, màrqueting i publicitat, nutrició i sports tech. Hi estan implicats Barcelona Tech City, empreses i clústers, entitats i col·legis professionals, així com universitats i centres de recerca.