Han trobat els sectors culturals i creatius la fórmula per al seu desenvolupament en l’era digital?

Kurt Salmon | Forum d’Avignon

Estudi que analitza com es genera i distribueix el valor en els sectors culturals i creatius en l’actual context digital. Segons els autors, la tecnologia digital ha irromput amb força en aquests sectors, ha transformat els seus models de negoci tradicionals i els ha fet evolucionar cap a sistemes híbrids i mixtos on conviuen diversos models que aporten diferents utilitats i rendibilitats. Els autors parlen d’entropia digital pel fet que aquestes tecnologies destrueixen i generen valor a la vegada. De fet, l’objectiu de l’estudi és determinar sota quines condicions aquesta entropia digital crea valor i com es distribueix aquest valor entre els agents que conformen l’ecosistema cultural i creatiu. 

Segons l’estudi, aquest fenomen d’hibridació ha fet que tant el finançament com els ingressos siguin cada vegada més fragmentats.  I que els mecanismes de creació de valor es basin ara en aquests nous models de negoci i en nous patrons culturals diferents dels tradicionals.

A partir d’una enquesta i d’entrevistes a experts i responsables d’empreses culturals, l’estudi investiga en quina mesura aquesta multiplicació i hibridació de models de negoci contribueix al dinamisme econòmic i a la diversitat de continguts en els sectors culturals i creatius.

Els autors consideren que l’entropia digital és positiva ja que genera més valor del que destrueix. I plantegen l’existència d’una fórmula intrínseca per calcular aquest valor tot tenint en compte un ampli ventall d’elements i variables. Parlen també de la necessitat d’aplicar mecanismes de redistribució quan es produeixin desequilibris en l’ecosistema.  Així com establir ponts entre els àmbits públic i privat per tal que interactuïn i es complementin. 


 

PDF Have the cultural and creative sectors found the formula for development in the digital age?


 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris