Com sonar espacial

S’acosta el Sónar. La cita ineludible dels fans de la música electrònica i l’experimentació celebrarà una nova edició entre el 14 i el 16 de juny en diversos espais de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. No cal recordar-ho: el festival reuneix gent de tot el món. Gràcies al seu impacte internacional, la ciutat s’omple d’habitants d’arreu, com si els convoqués una assamblea de l’ONU.

Quan parlem de Sónar no només parlem de música. L’exposició “Ni flyers ni posters: 25 anys d'imatge Sónar” al Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet recopila a través de 70 peces (ni flyers ni posters) les imatges icòniques que el Sónar ha generat durant aquests 25 anys. Un univers imaginari, de la mà del mateix codirector Sergio Caballero, que s’ha anat superant any rere any fins a celebrar aquest quart de segle amb un missatge més potent que la pròpia imatge que sens dubte ha contribuït a la projecció del festival.

Els organitzadors del Sónar no en tenen prou i han portat la recerca de nous públics a un altre nivell. I si més que internacional el certamen fos… interplanetari? Encara que a bona part dels humans algunes de les propostes artístiques del cartell ja els sonen marcianes, enguany, amb motiu de l’aniversari, l’equip del Sónar ha enviat un missatge a l’espai; més concretament, al planeta GJ273b, també conegut com a Luyten b. The Clash cantava allò de “London Calling”; la “trucada” del Sónar es dirigeix a aquest exoplaneta potencialment habitable a 12,4 anys llum de la Terra. La web del projecte ho explica així:

Sónar decideix invertir la seva funció i passar de radar a antena. Així neix el projecte Sonar Calling GJ273b. Hem sintetitzat un quart de segle d'exploració musical i l'hem enviat a l'espai, concretament a l'exoplaneta Luyten Star b, amb l'objectiu de propiciar el primer contacte de la Humanitat amb una intel·ligència extraterrestre”.


 


 

Després del discurs de Hitler als Jocs Olímpics de 1936, la primera senyal que va sortir del planeta, o el missatge d’Arecibo, el primer enviat de manera conscient als nostres (hipotètics) veïns, el Sónar es proposa fer arribar la creativitat humana més enllà de l’atmosfera terrestre a través de la música que ha fet famós el festival. Per això han fet servir l’enorme antena de l’EISCAT a Trømso (Noruega). El contingut del missatge: 18 cançons de 10 segons creades expressament per a l’ocasió juntament amb un tutorial per descodificar-les i una enciclopèdia sobre la Terra i la humanitat. En cas que el Sónar arribi a orelles alienígenes, la senyal de retorn la rebríem en 25 anys, quan el festival fes el 50è aniversari.


 

Una imatge de l’enciclopèdia de Dumas i Dutil. Imatge: Sónar.


 

Així que vés a saber, potser en un futur els concerts del Sónar seran així:


 

I si els extraterrestres no responen, sempre hi ha la possibilitat de portar els concerts a l’espai, tal com proposa el projecte d’instal·lació de The Zero-Gravity Band:


 

Ja ho sabeu… fins a l’infinit i més enllà!


 

Bon cap de setmana!


 

Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris