Klaic, Dragan

Dragan Klaic (Sarajevo 1950-2011) 

Escriptor, professor i analista cultural especialitzat en arts escèniques contemporànies, polítiques culturals europees, estratègies de desenvolupament cultural, cooperació cultural internacional, interculturalitat i memòria cultural.

Graduat en dramatúrgia a Belgrad (1973) i doctorat en historia del teatre i Crítica teatral a Yale University School of Drama (1977), fou professor de la Historia del Teatre de la Facultat d’Art Dramàtic de la Universitat d’Art de Belgrad (1978-1991). Professor també a la Universitat d’Amsterdam (1998-2003), col.laborà com a ponent a les Universitats de Leiden, Budapest, Istanbul, Belgrad i Bolonya. De 1992 a 2001. fou director del Theater Institut Nederland, (Amsterdam).

Cofundador del teatre europeu Euromaske Trimestral Europea i també de la Fundació Félix Meritis. S’implicà en projectes adreçats a la preservació del patrimoni cultural i el desenvolupament de polítiques a nivell local i nacional. Fou president del European Festivals Research Project, de l’European Network of Information Centers for the Performing Arts i de l’European Forum for the Arts and Heritage. De 2002 a 2004 moderà també el Reflection Group of the European Cultural Foundation.

Juntament amb Rose Fenton, director i fundador del Festival Internacional de Teatre de Londres, posà  en marxa el Projecte Europeu de Recerca de Festivals i assessorà la candidatura de la ciutat polonesa de Lublin com a Capital Europea de la Cultura 2016.

Editor de la revista Theater (EEUU) els seus articles van ser publicats a nombroses revistes d’arreu del món. Entre la seva bibliografia destacaríem:

- The Plot of the FUture: Utopia and Dystopia in Modern Drama, Ann Arboro, MI, Univ. of Michigan Press (1991)

- Exercises in Exile, 2004

- Europe as a Cultural Project, 2005

- Mobility of imagination: a companion guide to international cultural cooperation, 2007 http://cercles.vtlseurope.com:8098/lib/item?id=chamo:8581&theme=CERC

- Resetting the Stage: Public Theatre Between the Market and Democracy, Bristol, Intellect

- Europe as a Cultural Project, Amsterdam, Eurp. Cultural Foundation (2005)

- Terrorism and Modern Drama, Edinburgh, Edinburgh Univ. Press. Dragan Klaic & John Orr, Eds. (1990)

- Shifting Gears/Changer de vitesse, Amsterdam, TIN. Rudy Englander & Dragan Klaic, Eds. (1998)

A Interacció 2008, sota el títol Polítiques per al diàleg intercultural a escala local, participà a la sessió plenària La interculturalitat i la creació contemporània juntament amb Krzysztof Czyzéwski, president de la Fundació zona Fronterera de Polònia.