Czyzéwski, Krzysztof

Krzysztof Czyzéwski (Varsòvia 1958) 

Assagista polonès, actor, productor de teatre I animador cultural. Llicenciat en Literatura Polonesa per la Universitat  Adam Mickiewicz de Poznan, la seva activitat es desenvolupa al voltant de les arts escèniques des de 1978 a 1983 període en què treballa com actor i professor de l’Associació de Teatre Gardzienice. 

A mitjans dels vuitanta, va fundar el Teatre Arka i va iniciar el projecte «Ciutat de trobades», a Czarna Dabrowka, en què participaren creadors de teatre i cultura alternatius d'Europa La seva vessant com activista social s’inicia en 1990 quan, amb la caiguda del comunisme, creà la Fundació Progranizce, de la qual l’objectiu era el foment de la cooperació entre cultures i que el consolidà com a institució cultural al seu país. En la línia d’aquest projecte, el 1991 creà i dirigí el Centre d’Art, Cultures i Nacions, plataforma de col·laboració i enriquiment entre cultures de l’Europa de l’Est. 

Ha estat membre del Consell de Cultura de Polònia, del Consell de Cultura de la UNESCO en Polònia, del Consell de Cracòvia, Capital Europea de la Cultura a l’any 2000, membre del Consell Polonès-Lituà i president de HALMA , Xarxa Europea de Centres Literaris. 

És membre actiu del Parlament Europeu de Cultura des de 2003. Entre 2010 i 2011 li fou assignada la Direcció artística de la candidatura de Lublin com a Capital Europea de la Cultura per a 2016. En 2012 fou nomenat director artístic del projecte Wroclaw 2016, ciutat que va guanyar la candidatura. 

Ponent a diferents universitats i institucions, nacionals i internacional com l’Acadèmia de Belles Arts de Poznan, la Universitat de Varsòvia, el New School Universtity de New Cork o el Centre Transregional d’Estudis Democràtics de Cracòvia, ha estat també coordinador de diversos projectes multiculturals del centre i est d’Europa. 

El 1993 fundà l’editorial Wydawnictwo Pogranicze i, al mateix any, comenta les seves publicacions a la revista Krasnagruda.  Entre d’altres mencions honorífiques se li ha concedit la Medalla de Sant Jordi (Cracòvia 2000), l’Ordre de Giediminas (Lituana 2001) i la Creu Polònia Restituta (2002). En 2006 va ser nomenat al Premi Nova Cultura Nova Europa. En 2007, la Fundació Kronenber li concedí el prestigiós Premi Geiysztor, pel seu treball en el camp del patrimoni cultural. 

Entre les seves publicacions podríem destacar:

- The Cultural Identity of Central Europe. Zagreb, 1997

- The Atlantis Complex, or Central Europe After the End of the World. Culture of the Time of Transformation. 2nd International Congress. Poznan, 1999

- Kosovo: The Forgotten art of the Fugue. International Cultural Centre, Cracòvia, 1999. Publicació anual, núm. 8

- From the Borderlands: View of Blackbirds Field. Books in Canada. The Canadian Review of Books. Febrer de 2000, vol. 29, núm. 1

- Ścieżka pogranicza (Camino de frontera), 2001

- The Path of the Borderland. Sitka Center, EUA, 2001

- Zapiski z pogranicza (La línea de regreso), 2008

- A Time For the Provinces. Transregional Center For Democratic Studies. Boletín, vol. 13/2, Nova York, juny de 2003

Polítiques per al diàleg intercultural a escala local, títol d’Interacció 2008, emmarcà la seva ponència La interculturalitat i la creació contemporània, compartint sessió plenària amb Dragan Klaic, analista cultural.