Bartra i Murià, Roger

Roger Bartra i Murià (Ciutat de Mèxic, 1942) 

Antropòleg, sociòleg, escriptor i assagista. Doctorat en Sociologia per l’Université de Sorbonne a Paris (1974) i Màster en Ciències Antropològiques per l’Escola Nacional d’Antropologia i Història de Mèxic (1967). Ha estat professor a diferents universitats d’arreu del món com ara Venesuela, Estats Units i a Europa. Des del 2004 és investigador emèrit a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Ha estat director de la revista cultural La Jornada Semanal durant sis anys

Tota la seva obra gira al voltant de les ciències humanes, socials i polítiques. Alguns dels seus títols més recents són:

- La sombra del futuro. Reflexiones sobre la transición mexicana, Fondo de Cultura Económica, México. (2012) 

- The Imaginary Networks of Political Power. A new revised and expanded edition, La Jaula Abierta/Fondo de Cultura Económica, Mexico. (2012) 

- The Mexican Transition. Politics, Culture, and Democracy in the Twenty-First Century, Iberian and Latin American Studies series, Wales University Press, Cardiff. (2012) 

- El mito del salvaje . Fondo de Cultura Económica (reúne en un solo tomo los dos libros sobre salvajes, edición corregida), México. (2011) 

- Las redes imaginarias del poder político (nueva edición corregida y aumentada) Pre-Textos, Valencia. (2010) 

- La fractura mexicana: izquierda y derecha en la transición mexicana, Random House-Mondadori, México. (2009) 

- Culturas líquidas en tierras baldías (2008)

Interacció’10 comptà amb la seva presència com a ponent a la sessió de cloenda de les jornades amb la conferència que portà com a títol Democràcia i Cultura: implicacions de la participació ciutadana, on analitzà els riscos del populisme i va defensar un relativisme cultural en el qual “el sistema polític s’adapti a la inevitable fragmentació cultural”.