Barreto Nunes Lopes Esteves, Maria Manuela

Barreto Nunes Lopes Esteves, Maria Manuela (Porto, 1962) 

Directora de la Biblioteca de la Universidade Portucalense CIDHEUS-UÉ/FCT és llicenciada en Història per la Facultat d’Arts de la Universitat de Porto (1985) i doctora en Documentació per la Universitat de Granada (2003). 

Responsable de les biblioteques municipals de Vila Verde (1990-1994) i directora del arxiu municipal (1995-1999). En 2006 coordinà el programa de la 35th Annual Conference of the International Association of School Librarianship (IASL) que tingué lloc a Lisboa. Fou membre de l’Associació per a l’estudi, protecció i difusió del Patrimoni Cultural Nacional. 

És vicepresidenta del Conselho Directivo Regional de l’Associaçao portuguesa de bibliotecários, arquivistas e documentalistas (Delegaçäo Regional Norte). Coordina el curs de especialització en Ciència de la Informació, el Magisteri en Educació i Biblioteques, i el doctorat en Documentació, aquest últim en col·laboració amb la Universitat de Granada. 

Coordina una línia d’investigació sobre Educació i Biblioteques en el àmbit del Centro de Estudos Instituiçöes, Dinâmicas sociais e Cidadania Global de la Universidades Portucalense, integrada a l’Observatório de Políticas de Educaçäo e de Contextos Educativos de Universidade Lusófona. 

Des de 2007 col·labora amb la Junta de Castilla i Lleó i el Centre de Formació de Professors Camilo Castelo Blanco en la formació de professionals de biblioteques públiques i escolars, especialment respecte al tractament i ús dels recursos electrònics. 

Ha participat en nombroses conferències i congressos, nacionals i internacionals. 

La seva bibliografia és diversa: 

Capítols de llibres:

- Bibliotecas públicas, leitura e inclusão social (2007). In Lopes, João Teixeira, org. – Práticas de dinamização da leitura. Porto: Sete-Pés, Projectos Artísticos e Culturais. 

Articles en revistes:

- A informação. Da compreensão do fenómeno à construção do objecto científico [recensão crítica] (2007). Páginas A & B (20) 2007: 117-120

- Novas colecções e novas formas de acesso à informação na Biblioteca Escolar (2007). Elo: Revista do Centro de Formação Francisco de Holanda. N.º 15. P. 35-38.

- Alfabetización y bibliotecas: los espacios de información como entornos de aprendizaje abiertos (2007). Revista eContenidos. N.º 1

- A Biblioteca Pública no espaço virtual. IN’ CID: Revista de Ciências da Informação e da Documentação. Ano 1, nº 1 (2004), p. 197-212.

- Bibliotecas Públicas Portuguesas na Internet: o meio é o serviço? (2004). Páginas A&B. 13 (Abr.).

- Las Bibliotecas Públicas en el espacio virtual [em linha] (2004). Pez de Plata: Bibliotecas Públicas a la Vanguardia. Santiago de Chile. Nº 2. [Consulta 2004 Maio 02]

- Para um acesso democrático às colecções de carácter local: o papel da Biblioteca Pública (2002). Cadernos de Estudos Municipais. 17/18 (Jul./Dez.)

- Bibliotecas Públicas: o livro para entender o mundo (1994). Cadernos BAD. Lisboa. N.º 3, p. 17-25.

- Bibliomédia: um projecto de cooperação (1992). Bibliomédia Revista. Guimarães. Ano 1, n.º 0 (Mar.). p. 11-13. (em colaboração com Isabel SOUSA). 

Ha participat a les jornades presencials d’Interacció 2013 en el debat Com fer visibles els beneficis de la biblioteca Pública a la societat que fou moderat per Siílvia Rabat i on compartí taula amb Frank Huysmans (professor de la Library Science University of Amsterdam) o Rosa Togores (Servei de Planificació i Avaluació de la Diputació de Barcelona.