Ha disminuït la participació cultural a Europa?

David Stevenson, Gitte Balling i Nanna Kann-Rasmussen | International Journal of Cultural Policy

Els autors van més enllà de l’afirmació que poden aportar les dades del darrer Eurobaròmetre en matèria de participació i de la disminució que sembla acusar a tota Europa i presenten en aquest document de treball el problema generalitzat que pateixen tots els territoris europeus en quant a representació (de la participació) i les tensions que es generen al voltant de la relació que hi ha entre el discurs institucional dominant dels governs, la seva política de subsidis estatals a organitzacions culturals i en la forma en com es recullen les dades de participació.

Compilant l’anàlisi dels discursos governamentals, la política de subvencions adoptada i les dades de participació cultural que es recullen a dos Estats similars en població i problema de representació com són Dinamarca i Escòcia, l’article sosté que mentre es continuï perpetuant la postura d'evidenciar únicament el valor de la institució cultural a través de la dada de participació (assistència), la política cultural continuarà passant per alt els valors culturals de les comunitats heterogènies que componen les seves poblacions. Una situació que es dóna no només a Dinamarca i Escòcia, sinó que és extrapolable a tota Europa.

Les dades recollides en matèria de participació continuen arrelades a les infraestructures de les institucions culturals (museus, teatres, etc) i l’assistència a aquestes, menystenint la diversificació i transformació que ha patit durant els darrers anys les formes d’interacció i participació de la societat en l’era de la digitalització.

Així, la no-participació no és un problema per aquells que no participen, si no per les organitzacions i activitats que reben subvencions públiques que atreuen a un petit percentatge de població en la seva activitat subvencionada. I es genera també una necessitat en mostrar un augment de participació en l’activitat cultural subvencionada.

HTLM: Cultural participation in Europe: shared problem or shared problematisation?

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris