La cultura como trinchera. La política cultural en el País Valenciano (1975-2013)

G.-M. Hernàndez, M. Albert, E. Gómez Nicolau, M. Requena | Universitat de València

A partir de la sociologia qualitativa, aquesta obra aborda les polítiques culturals del País Valencià entre 1975 i 2013, analitzant les seves etapes històriques i la interacció entre els diversos nivells de l'administració (autonòmica, provincial, local), i entre aquestes i els seus interlocutors socials (tercer sector associatiu, indústria cultural i ciutadania en general). Després de traçar les coordenades sòcio-històriques de la política cultural valenciana, s'estudien els seus elements estructurals bàsics i es planteja la rellevància del conflicte identitari valencià i la seua relació amb la política lingüística. Així mateix, s'analitzen les relacions entre les diverses administracions, les línies de fractura detectades en la política cultural i la planificació estratègica i finalment, s'investiga el funcionament del tercer sector cultural (associacions, demandes ciutadanes i obra social) i la debilitat de les indústries culturals valencianes en relació amb el conjunt de les polítiques institucionals. També s'analitza de manera transversal l'impacte de la crisi econòmica de 2008, especialment a partir de les retallades pressupostàries d'inspiració neoliberal posades en marxa per les administracions públiques.

Els autors del llibre 'La cultura como trinchera. La política cultural en el País Valenciano (1975-2013)', que són membres del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UVEG, com a conclusió diuen, «Finalmente, queremos insistir en que los dos principales rasgos distintivos de la política cultural valenciana tienen que ver con un trasfondo claramente conflictivo: por un lado, el que se refiere al conflicto identitario y por otro, el que alude a las tensiones existentes entre los niveles de la administración pública cultural y entre ésta y el resto del campo cultural.»

Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris