Xavier Fina i Ribó, nou director general de Promoció Cultural i Biblioteques


El Govern ha nomenat Xavier Fina nou director general de Promoció Cultural i Biblioteques. Fina relleva Josep Vives i Gràcia, qui va assumir el càrrec el juny de 2021. És gestor cultural i consultor en projectes estratègics, fonamentalment per a administracions públiques, a més de membre d'Interacció.

     
 

Nascut a Barcelona l’any 1965, Fina éss llicenciat en Filosofia (UAB) i màster en gestió cultural (UB). Des de 1989 treballa al sector de la investigació i de la consultoria cultural. Durant prop de deu anys va treballar al Centre d’Estudis de Planificació (CEP) i el 1998 va crear ICC, Consultors Culturals. Des de la seva creació, ICC ha realitzat centenars d’estudis i serveis d’assessorament, fonamentalment per a administracions públiques.
 

Ha estat professor associat del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2005 és professor de gestió i polítiques culturals a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
 

També imparteix o ha impartit docència en diferents postgraus, màsters i cursos a la Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat de Barcelona, Universitat Ramon Llull i Universitat Pompeu Fabra, així com en altres universitats i propostes formatives nacionals i internacionals. Ha estat coordinador acadèmic del màster en gestió cultural de la Universitat de Barcelona.
 

Amb diverses publicacions sobre polítiques culturals, va formar part de l’Oficina del Comissionat per al Consell de la Cultura i de les Arts de Catalunya encapçalada pel doctor Josep Maria Bricall. Ha estat membre de la comissió sobre el Sector audiovisual en el marc del Pla estratègic metropolità de Barcelona. Va participar en l’elaboració de l’informe La política cultural en España, coordinat pel Real Instituto Elcano per encàrrec del Consell d’Europa / ERICarts. Va ser responsable de continguts de les jornades de debat Interacció 2015. 
 

Ha estat director de continguts de l’Observatori Basc de la Cultura, amb el qual col·labora des de la seva creació l’any 2006.
 

Té diverses publicacions sobre polítiques culturals, entre les quals es pot destacar el capítol sobre polítiques culturals del llibre col·lectiu coordinat per Ricard Gomà i Joan Subirats Canvi d’època i de polítiques públiques a Catalunya, publicat el 2019 per Galàxia Gutenberg. Ha format part del grup d’experts que van emetre un dictamen sobre el projecte de Llei de Drets Culturals de Catalunya. Actualment, formava part del comitè d’experts que assessora el Ministeri de Cultura per a l’elaboració del Pla de drets culturals. És comissari de la Biennal de Pensament de Barcelona “L’endemà de tot” d’enguany.
 

Ha estat col·laborador de diferents mitjans de comunicació (diari Ara, Catalunya Ràdio, BTV, TV3, RAC1, TVE). També és membre d'Interacció.

   


___________________________________________________________________