Oberta la convocatòria per renovar la direcció de la Virreina Centre de la Imatge (Barcelona)

ACN Barcelona | 11 gener 2021
 

S’hi podran presentar candidatures fins al proper 25 de gener del 2021. 
 

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha obert la convocatòria per renovar la direcció de la Virreina Centre de la Imatge. Fins al proper 25 de gener es podran presentar les candidatures per optar a dirigir el centre, un procés obert des del passat 23 de desembre. Durant els últims quatre anys, Valentín Roma ha dirigit aquest espai expositiu ubicat a les Rambles. Com ha informat l'ICUB a través d'un comunicat, durant els darrers sis mesos del 2020, no només no ha perdut visitants sinó que, en comparació al mateix període del 2019, ha incrementat més d’un 32% les visites en plena crisi per la covid-19.

La comissió que valorarà qui ha de dirigir aquest centre durant els quatre anys vinents està formada per: Montserrat Moliner, Plataforma d’Artistes Visuals de Catalunya; Manuel Segade, director del CA2M, Móstoles; Nuria Enguita, directora de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM); Lis Costa Amiga, professora, creadora i gestora cultura, i Cloe Masotta Lijtmaer, professora, crítica cinematogràfica i programadora de cinema per a museus i centres culturals. Formaran part de la comissió amb veu però sense vot: Marta Clari i Padrós, gerent de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Mònica Mateos Guerrero, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Com ha explicat l'ICUB, l’objectiu de La Virreina Centre de la Imatge seguirà sent el desenvolupament d’un programa expositiu, de programes públics i de publicacions que explori la creació artística contemporània, que vetlli per la dimensió local i global, i que, a partir del treball en xarxa, construeixi comunitats vinculades als àmbits de treball dels diferents centres d’arts visuals del territori.

La Virreina Centre de la Imatge s'ha centrat en explorar els usos ideològics i estètics de les imatges en aquests darrers anys. Roma, el fins ara director, s'ha centrat en tres eixos: 'Ciutat - Art, comunitats i plaça pública'; 'Arxiu – Memòria visual de Barcelona', i 'Imatge – Vers una definició del concepte imaginari'. 42 exposicions, 18 projectes d’investigació, 19 publicacions, i desenes de programes públics han nodrit una proposta artística que durant els darrers sis mesos del 2020, no només no ha perdut visitants sinó que, en comparació al mateix període del 2019, ha incrementat més d’un 32% les visites en plena crisi per la covid-19.
 


Més informació en aquest enllaç
 
   
 *****
 

2 comentaris

Interacció


Els museus, en caiguda lliure
 

Seguim el fil sobre el tema de les direccions dels museus a Catalunya.
 
Llegiu l'article que ha escrit F. Xavier Menéndez i Pablo, museòleg , membre de l'Associació de Museòlegs de Catalunya i d'Interacció, sobre el fenomen de museus sense direcció o amb directors en funcions, així com els concursos polèmics.
 

"Els museus només podran afrontar els nous paradigmes i la nova etapa que ens espera –i que la COVID ha accelerat– si els seus responsables són empoderats i reconeguts administrativament i socialment. Ens calen direccions fortes, amb persones capaces que s’hagin guanyat el càrrec en un concurs irreprotxable, en què es garanteixin les opcions de tothom (homes i dones) i en què guanyin els i les millors. Per ser ambiciosos, hem d’aspirar al millor. Només els concursos lliures i oberts poden garantir l’excel·lència."
 

Aquí teniu l'enllaç per llegir l'article sencer:
 

Menéndez i Pablo, F.X. (2021, 18 de maig). Els museus, en caiguda lliure. Núvol. https://www.nuvol.com/art/els-museus-en-caiguda-lliure-179474
 
 
 
 Bona lectura.
 
 

Interacció

Museus que sobreviuen sense direcció

Us recomanem el reportatge de Clàudia Rius sobre com afronten el dia a dia els museus que tenen descoberta la plaça del director, però obren les portes gràcies a la feina dels seus treballadors, que ocupen el càrrec en funcions o treballen horitzontalment com poden.
 

Trobareu les veus d'Elvira Mata (Museu Marítim), Pere Izquierdo (Museus de Sitges), Neus Peregrina (Museu Frederic Marès) i d'Anna Urdániz (La Capella).
 

Rius i Llorens, C. (3 de febrer de 2021). Sobreviure sense director. Núvol. https://www.nuvol.com/art/sobreviure-sense-director-151593
 

Bona lectura.