La publicació final de Birth Cultures


Birth Cultures ha compartit recentment la seva publicació “Birth Cultures – Viatge a través de la història i les tradicions europees entorn del naixement i la maternitat” que recull diverses reflexions sobre les activitats realitzades i sobre els temes abordats al llarg del projecte.
 
 


 
 

Birth Cultures va iniciar amb una sèrie de converses entre un grup de dones vinculades a l’Associació Internacional de Museus de Dones (IAWM) sobre la importància de “fer visible l’invisible”: les històries, tradicions, creences i experiències de la maternitat i el naixement. Encara que estan molt presents en la vida de les dones, aquests temes encara són considerats incòmodes o inapropiats i no es tracten de manera oberta i transparent. En aquest context i amb la finalitat de trencar aquest silenci, el projecte va oferir espais i oportunitats per a aprofundir en aquests temes, desenvolupant una sèrie d’activitats creatives i participatives: una exposició en quatre ciutats (Hittisau, Milà, Barcelona i Khàrkiv); els Birth Cafès intergeneracionals i interculturals; seminaris i debats entorn de les diferents pràctiques de part i postpart amb professionals del sector sanitari com a ginecòlogues, psicòlogues, matrones i dules; i tallers de co-creació amb diferents artistes.

En la publicació final s’inclouen contribucions de diverses de les expertes que van participar en el projecte, així com testimonis de participants i resultats del projecte: un recorregut per les quatre exposicions dona compte de com es poden abordar, amb finalitats divulgatives, aquests temes des de l’art i la creació, i s’explica que és molt important tenir una estratègia estructurada per a arribar al públic i involucrar-lo; s’aborda el tema de l’embaràs i de la maternitat des d’un punt de vista històric i de tradicions, però també des de l’actualitat i es presenten noves metodologies per a parlar de temes i experiències que, en general, són circumscrits a l’àmbit personal.

Compartim també un videoclip sobre l’exposició i les activitats fetes a la ciutat de Barcelona. En el clip també participa Daniela Rea, periodista mexicana i experta en drets humans, qui ha treballat durant molt de temps en el camp dels drets sexuals i reproductius de les dones.

   


 


 

_____________________________________________________________________