Cultura confinada

Vivim dies insòlits i la societat està responent. La gran responsabilitat de totes i tots, petits i grans, és quedar-nos a casa, practicar el teletreball en la mesura del possible i preocupar-nos pels nostres des de la distància. El sector sanitari està mostrant el seu compromís i professionalitat de forma incansable des de ja fa dies. Els transportistes, treballadors i treballadores de supermercats, forns, gasolineres i establiments amb altres productes de primera necessitat accentuen les mesures de seguretat i continuen treballant sense decaure, mantenint els ànims. Davant d’aquesta situació mai vista, l’àmbit de la cultura ha sabut estar a l’alçada i ha treballat a contrarellotge i amb entusiasme per fer-nos arribar a casa la música, els llibres, els contes, els poemes, el teatre, l’art i els museus. Per així, a través de fils culturals, aconseguir mantenir-nos en contacte tot i l'aïllament social actual.


 

Música

Els concerts i festivals s’han anul·lat o aplaçat. Els músics i artistes, com tota la resta, es queden a casa. Però això no vol dir que la música hagi de parar. Ans al contrari, el manifest de cuarentenafest ho deixa clar: “no queremos que la música pare y músicos y sellos independientes de este país nos hemos unido para seguir ofreciendo cultura en estos tiempos difíciles”. Malgrat les dificultats que està vivint el sector, ja de per si precari com s’apunta al manifest, els artistes d’un cartell format a una velocitat sorprenent oferiran música en directe mitjançant les xarxes socials entre els dies 16 i 27 de març. Això no vol dir que Cuarentena Fest recolzi la precarietat del sector; per això han habilitat un apartat de la seva pàgina web on poder fer aportacions.

Una iniciativa de característiques ben similars és el #YOMEQUEDOENCASAFESTIVAL, que ha tingut lloc durant els dies 13, 14 i 15 de març. Un cop més, els artistes participants del cartell s’han quedat a casa i han animat a tothom a fer-ho, interpretant les seves cançons durant 30 minuts a través dels seus comptes d’Instagram. 

Per qui en vulgui més, pot fer un cop d’ull a les llistes d’Spotify creades recentment i pensades per fer més amables aquests dies de confinament, amb la llista “Cançons maques per a aquests dies de merda” de Bankrobber com a exemple. I si encara no ho heu fet, aquest també és un moment per escoltar -i seguir- la playlist Interacció


 


 

Lectura

“Quan Shakespeare va ser posat en quarantena per la pesta, va escriure el Rei Lear. A veure què feu vosaltres”, és un dels molts missatges que corren per les xarxes durant aquests primers dies de confinament. Certament, aquest pot ser un moment d’allò més fructífer pels creadors de diversos àmbits, com també el literari. Prova d’això és el compte de twitter “Poeta de Guardia”, que es proposa compartir versos de diferents persones inspirats en la situació que estem vivint. D’altra banda, el conte del coronavirus, inicialment pensat per als petits i adolescents de casa, ha començat a circular pels grups de WhatsApp i s’ha convertit en una lliçó per als adults, fent palesa la capacitat d’adaptació que han tingut els joves. En alguns casos, ells han tingut més sentit comú que els grans, i han entès que l’única solució és quedar-nos a casa.
 

El conte del coronavirus de Víctor Espiga i Josep Giró amb veu de Berta Rubio.


 

Temps per crear, i temps per llegir. El sector editorial ens ho ha posat fàcil, o difícil, perquè ara ja no hi ha excusa per no llegir tots aquells textos, articles i novel·les pendents. L’editorial Hearst España oferirà fins l’1 d’abril totes les seves revistes d’accés gratuït online, i alguns autors han penjat a internet els seus llibres i còmics gratuïtament. Al barri del Poble Sec de Barcelona, qui no hagi tingut temps de preparar-se per la quarentena no ha de patir; La Carbonera Llibreria porta les lectures a domicili. 

Els diaris i revistes online també són, com sempre, una bona opció. Alguns d’ells, s’han adaptat a les insòlites circumstàncies del moment amb apartats pensats, un cop més, per fer-nos-ho passar més fàcil durant aquests dies de confinament, com el #joemquedoacasa del Diari Ara, o el Dies de coronavirus de Núvol. Sota el hashtag #LaCulturaaCasa el blog de Cultura Digital de l‘Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) també s’ha pronunciat preparant un llistat de continguts culturals digitals. I no només això, revistes amb la raó de ser d’impulsar la cultura i activitats d’oci als carrers de pobles i ciutats s’han reinventat amb diligència i, fent un canvi de filosofia, han animat als seus lectors a romandre a casa. El primer pas, canviar temporalment de nom: Time In i Queda’t a Casa. De fet, les opcions de lectura digital són gairebé infinites, i l’Associació d’editors i de revistes digitals, a més del sistema eBiblio Catalunya, són alguns dels sistemes ja existents abans de l’arribada del virus dels quals podrem treure molt de profit durant els propers dies.



 

Cinema

El cinema, normalment reticent a les oportunitats que ofereix l’univers digital, també s’ha esforçat per posar-nos-ho fàcil. A més de les plataformes de pagament, una altra opció és Efilm, que tan sols amb el carnet de biblioteca permet accedir gratuïtament i legalment a milers de pel·lícules, curts i sèries espanyoles i europees, sense oblidar el cinema independent i el clàssic. A més, també cal destacar que Movistar oferirà els seus 8 canals de forma gratuïta fins el 30 d’abril. 

Una altra iniciativa que cal destacar és la d’Entre Fronteras, que seguirà conscienciant sobre els drets humans a amb un festival online de cinema documental , el qual serà emès a la seva pàgina de facebook entre els dies 16 i 20 de març.

I encara, a través de l’etiqueta #laFilmoaCasa la Filmoteca de Catalunya posa al nostre abast títols històrics, des del primer film “L'arrivée d'un train à La Ciotat” dels Germans Lumière, a la ja més propera “La plaga” de Neus Ballús, (2012).

 

Museus i galeries

Ja fa temps que els museus s’han fet un lloc a internet i a les xarxes socials, i aquest confinament es pot convertir en l’oportunitat de visitar virtualment les col·leccions del MNAC o del Museo del Prado, passant per l’exposició “Rembrandt y el retrato en Ámsterdam” del Museo Thyssen. D’entre els molts hashtags que s’han creat entre els equipaments culturals i museístics per animar a tothom a quedar-se a casa, destaquem #museusacasa de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, un seguit de piulades amb recomanacions sobre museus i cultura des de casa. No només es poden visitar aquests museus (i molts altres d’arreu del món, amb el Louvre, l’Hermitage, el Metropolitan Museum o el British Museum entre els exemples més paradigmàtics), sinó que les galeries d’art també han apostat per arribar a les llars de tothom de forma digital. Mostra d’això és l’Inéditad Virtual Art Galleryamb l’exposició “Realidades Conscientes” de Pablo Rodríguez. És innegable que explorar les nombroses propostes de Google Arts & Culture demana temps, i aquesta pot ser una bona ocasió per a fer-ho!


 

Visita virtual a l'exposició “Rembrandt y el retrato en Ámsterdam” del Museo Thyssen.


 

Teatre i dansa 

Les arts escèniques, probablement són les que més pateixen aquesta crisi, per motius evidents. Però bé, sempre hi ha alternatives sobretot davant de moments i situacions inèdites com aquestes, on potser apreciem més que mai la videodansa o les representacions visualitzades en les dues dimensions d’una pantalla. Tenim l’exemple de la plataforma Alltheater, que és un catàleg d’obres per visionar on-line, una mena de Netflix teatral.

Un altre portal important que podem consultar i veure obres de teatre és La Teatroteca, 1.500 obras de teatro gratis incluyen representaciones históricas del Siglo de Oro español, teatro isabelino inglés, comedias, teatro contemporáneo.

Els teatres del nostre país, com el Teatre lliure han obert canals com Twitter per compartir el teatre mentre les sales i plateas es mantenen buides, amb l’etiqueta #ShowMustGoOn!

Finalment, si heu arribat fins aquí, és perquè molt probablement teniu interès en com la cultura ha fet de nexe connector entre les persones que vivim aquests dies confinades a casa nostra. Cada u a casa seva, però generant al mateix temps una xarxa més activa, més forta i necessària que mai que en un gran acte de resiliència d’uns sectors que han reaccionat i s’han adaptat ràpidament a un context totalment nou i incert.

Com a mostra, la conversa que s’havia presenciar al CCCB aquest dilluns, que degut al Coronavirus, es va desenvolupar en format de videoconferència. El canvi en el format però, no fa més o menys interessant el diàleg que es presenta de la següent manera: “En un context d’emergència sanitària i restriccions en la vida col·lectiva, l’escriptor i assagista italià Alessandro Baricco i l’escriptor Jorge Carrión conversen des dels seus confinaments respectius sobre aquesta situació inèdita i el significat i les conseqüències que tindrà a escala global.”


 

Alessandro Baricco i Jorge Carrión. Humanitat augmentada | CCCB

Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris