Llibre blanc per a ciutats creatives

Tierras de Imaginario | POCTEFA (Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra)

Llibre que exposa les reflexions i accions derivades del projecte ‘Tierras de imaginario’ desenvolupat per les ciutats de Tournefeuille i Barakaldo desde gener de 2012 fins al desembre de 2014. El projecte ha permès experimentar com ciutats petites o mitjanes poden arribar a ser creatives a partir de l’impuls de dinàmiques de desenvolupament sostenible a través de l’art i la cultura. Aquestes dues ciutats volen donar continuïtat al projecte i proposen ampliar la seva experiència, multiplicar-ne els beneficis i crear amb altres municipis (Irun, Lleida i Foix) i la Fundació Kreanta una Xarxa de ciutats creatives. El llibre és una guia pràctica per a la creació d’aquesta Xarxa que vol ser un projecte artístic i cultural però també de desenvolupament dels territoris.

Els autors argumenten que durant molt de temps les polítiques culturals públiques s’han centrat en garantir la presència artística en el territori principalment a través de l’acció dels equipaments culturals (biblioteques, escoles de música, museus, teatres i serveis culturals). En aquest sentit, els esdeveniments i festivals culturals també han tingut un paper important i han contribuït a aquesta dinàmica, així com l’acció militant de les associacions culturals i d’alguns aficionats visionaris. S’han format equips professionals que han aportat la imaginació i la qualitat necessàries per desenvolupar aquesta presència artística, recolzar els artistes i arribar a un públic més ampli.

Però, segons els autors, cada vegada més responsables polítics han pres consciència dels límits d’aquesta aproximació. D’una banda, l’acció cultural dels serveis públics només representa una part ínfima de la creació i la difusió cultural, que arriba en gran mesura de la mà del mercat privat (cinema, audiovisual, televisions, ràdios, producció musical i discogràfiques, etc.). D’altra banda, els intents perquè l’oferta cultural institucional arribi a un públic més ampli només han obtingut un èxit limitat. I moltes vegades, són les mateixes persones les qui assisteixen als establiments y esdeveniments culturals gestionats i promocionats per les ciutats, de forma directa o mitjançant empreses submistradores i concessionàries.

El llibre proporciona algunes reflexions i idees clau sobre quins aspectes cal tenir en compte perquè una ciutat petita o mitjana pugui ser creativa; explica l’experiència dels projectes i exemples d’accions desenvolupades  a les ciutats de Tournefeuille i Barakaldo i marca els objectius i les primeres accions per a l’establiment d’una Xarxa transfronterera de ciutats creatives.

PDF  «Tierras de imaginario» libro blanco para ciudades creativas

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris