Governança cultural a les ciutats, l’art com a producte i futurs postpandèmics entre les novetats bibliogràfiques


Novetats bibliogràfiques del Centre d'Informació i Documentació (CIDOC) del CERC que inclou una tria de les novetats editorials aparegudes al mercat durant els darrers mesos i incorporades al catàleg del Centre.

Recordeu que també podeu consultar totes les novetats a CERCLES, el catàleg del CIDOC.


 

CIDOC CERCLES Els Llegats : una lectura contemporània de la tradició / Calvo, LluísCalvo, L.

Els llegats:  una lectura contemporània de la tradició

Barcelona: Arcàdia, 2021 - ISBN:  9788412273519
 

Aquest assaig reflexiona al voltant del paper de la transmissió de la tradició a través del temps, fent èmfasi en la sensació de buit existent entre el present i el nostre passat immediat, fet que dificulta la connexió de la nostra ideologia amb moments transcendentals de la història recent. Lluís Calvo advoca per construir maneres de viure que ens permetin recuperar el temps que les societats contemporànies estan deixant escapar.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES  The Value of museum : enhancing societal well-being / Falk, John H.Falk, J. H.

The Value of Museums:  Enhancing Societal Well-Being

Lanham: Rowman & Littlefield, 2021 - ISBN:  9781538149218
 

Aquesta obra guia els professionals dels museus perquè entenguin millor els beneficis obtinguts a través de les experiències dels usuaris. Així mateix, ofereix eines per avaluar i comunicar el valor dels museus en relació amb el benestar dels públics, adaptar-se als temps canviants i continuar sent rellevants i sostenibles en el futur. L'autor mostra que la millora del benestar, quan es conceptualitza adequadament, no sols pot definir-se i mesurar-se, sinó que també pot monetitzar-se.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES  Inclusive curating in contemporary art : a practical guide / French, JadeFrench, J.

Inclusive curating in contemporary art: a practical guide

Leeds: ARC Humanities, 2020 - ISBN:  9781641892643
 

Aquest llibre presenta la introducció de noves veus i perspectives en el museu a través del comissariat inclusiu, un procés que permet a un ampli grup de persones convertir-se en comissaris. L'obra defineix un procés per fer que el comissariat sigui inclusiu i accessible, juntament amb una sèrie de recursos pràctics i debats clau. Així mateix, contribueix a comprendre les formes en què els espais culturals poden democratitzar-se i ampliar les maneres de definir el comissariat.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Art (in)útil : sobre com el capitalisme desactiva la cultura / Gasol, DanielGasol, D.

Art (in)útil:  sobre com el capitalisme desactiva la cultura

Barcelona: Raig Verd, 2021 - ISBN:  9788417925116
 

És útil l’art? Daniel Gasol reflexiona al voltant de les relacions entre els artistes emergents i les institucions culturals com a ens legitimadors i configuradors de les línies discursives dels joves artistes, per entendre com s’inicia l’artista en un circuit i quins mecanismes es fan servir per absorbir-lo. L’obra incideix en com el sistema del capital afecta la creació i com l’art s’allunya de ser una eina política crítica de pensament per convertir-se en producció.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Festival cities : culture, planning and urban life / Gold, John R.Gold, J., Gold, M.

Festival Cities:  Culture, Planning and Urban Life

Abingdon, Oxfordshire: Routledge, 2020 - ISBN:  9780415486552
 

Aquest llibre explora el paper dels festivals en la vida urbana. Ofereix un estudi històric i reflexiu dels processos i actors implicats, i traça les formes en què els festivals s'han integrat en la vida urbana i la planificació de les ciutats. L'obra inclou estudis de cas detallats sobre festivals artístics europeus pioners en el seu context urbà, com ara, La Biennal de Venècia, el Festival de Salzburg, el Festival de Cannes i el Festival Internacional d'Edimburg.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Audience development and cultural policy / Steven HadleyHadley, S.

Audience Development and Cultural Policy 

Cham, Switzerland: Palgrave Macmillan - ISBN:  9783030629694
 

Aquest llibre examina la relació del desenvolupament de públics amb la política cultural i ofereix una perspectiva sobre com aquesta pràctica està connectada amb les idees d'accés democràtic a la cultura. A partir d’una visió detallada sobre el màrqueting aplicat a les arts i la democràcia cultural, l’autor argumenta que les estratègies de desenvolupament de públics han estat malinterpretades per part dels gestors culturals.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Knowledge beside Itself : contemporary art's epistemic politics / Holert, TomHolert, T.

Knowledge Beside Itself:  Contemporary Art’s Epistemic Politics

Berlin: Sternberg Press, 2020 - ISBN:  9783943365979
 

Quin és el paper i la funció de l'art contemporani en els sistemes econòmics i polítics? L’obra descriu les premisses històriques i teòriques i les múltiples genealogies dels vincles de l'art amb la recerca, abastant un ampli marc discursiu al voltant de les avantguardes històriques, les avantguardes de postguerra, els anys 90 i l'art actual.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Culture et santé : vers un changement des pratiques et des organisations? / Liot, FrançoiseLiot, F., Langeard, C., Montero, S.

Culture et santé : vers un changement des pratiques et des organisations?

Toulouse: Éditions de l'Attribut, 2020 - ISBN:  9782916002729
 

Aquesta obra analitza la implantació del sistema francès que promou la prescripció mèdica de la cultura “Culture et santé” a partir de tres anys de recerca universitària centrada a diverses regions franceses on existeixen diferents aplicacions del programa. S'examinen les tensions entre els actors i les organitzacions, així com els poders de legitimació que apareixen entre els sectors, i analitza la manera en què s'implementen aquestes pràctiques, tant entre els artistes com entre els professionals sanitaris i socials.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES La Biblioteca pública tras la pandemia del coronavirus / Martínez Cañadas, EvelioMartínez Cañadas, E.

La biblioteca pública tras la pandemia del coronavirus

Barcelona: UOC, 2021 - ISBN:  9788491808077
 

Quin serà el model de biblioteca pública per a la postpandèmia? Aquest llibre mostra algunes de les problemàtiques associades al model dominant de biblioteca pública que s'ha afavorit durant els darrers anys, subratllant les febleses que la pandèmia ha deixat al descobert d'una manera palpable. S'ofereixen algunes propostes de millora per afrontar un futur bibliotecari diferent que inclogui la responsabilitat personal, la creativitat i l'estratègia digital a les biblioteques.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES Nearness : art and education after Covid-19 / Munck, Marlies deMunck, M., Gielen, P.

Nearness: art and education after Covid-19

Amsterdam: Valiz, 2020 - ISBN:  9789492095862
 

L’art i la cultura marquen la diferència entre sobreviure a la pandèmia i prosperar en una nova realitat. Aquest és el punt de partida dels autors d’aquesta obra que defensa que l’art manca de vida quan es manté la distància digital i que la presència física és una condició vital per entendre els individus i la creació com a part d’un context cultural i històric en el món contemporani.

 


 

______________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES  Culture et métropole : une trajectoire montpelliéraine / Négrier, EmmanuelNégrier, E., Teillet, P.

Culture et métropole : une trajectoire montpelliéraine

Paris: Autrement, 2021 - ISBN:  9782746759794
 

Els experts Emmanuel Négrier i Philippe Teillet analitzen les qüestions d'identificació territorial i espai urbà en relació amb les pràctiques culturals a partir d’un doble relat, polític i cultural, centrant-se a la ciutat de Montpeller. L’obra examina, a través de dades clau, les realitats de la vida cultural a les ciutats i la combinació de competències entre els nivells municipal i estatal, alhora que s’examinen les relacions existents els diferents nivells d'acció pública.

 


 

___________________________________________________________________________________________________________________________________


 

CIDOC CERCLES La Gouvernance culturelle des villes : de la décentralisation à la métropolisation / Saez, GuySaez, G.

La gouvernance culturelle des villes : de la décentralisation à la métropolisation

Paris: La Documentation française, 2021 - ISBN:  9782111572515
 

Aquest llibre traça, a partir de l’experiència francesa, la trajectòria de les polítiques culturals a les ciutats durant tres règims successius d'acció pública:  l’etapa de la descentralització cultural, la territorialització de les polítiques públiques i, des de principis del segle XXI, la metropolització de la cultura. L’autor mostra el dilema estructural del govern d'una àrea d'acció pública que està sempre en tensió entre l'afirmació d'una cultura d'excel·lència i les demandes de reconeixement de les expressions de la cultura popular.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Podeu demanar més informació i/o consulta bibliogràfica a través del correu electrònic cidoc@diba.cat ó el Servei de consulta bibliogràfica en línia.

Consulta presencial del fons documental del CIDOC. Obrim de dilluns a divendres, de 10h a 14h, amb cita prèvia.  

Pots reservar els documents que vulguis consultar a sala o treure en préstec completant el formulari