Carme Portaceli «S’ha de trencar la imatge conservadora que té el TNC»

El traspàs oficial de la direcció amb Xavier Albertí no serà fins al juny de 2021, però Carme Portaceli (València, 1957) ja té ben definit el seu Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Surt fum de la seva agenda, entre reunions, assajos i viatges a Madrid. Hi trobem un forat per fer, a un despatx acabat d’estrenar, la primera entrevista en què detalla els seus plans. Va molt per feina amb les respostes, però quan cal s’atura a rumiar i dispara sense embuts amb la mateixa energia i determinació. Tampoc li cauen els anells: quan acabem l’encontre, drap en mà, desinfectarà de forma meticulosa tot l’espai.
 

Carme Portaceli © Noemí Elias Bascuñana

Carme Portaceli  © Noemí Elias Bascuñana
 

Carme Portaceli «S’ha de trencar la imatge conservadora que té el TNC» (16 octubre de 2020) / Entrevistada per Manuel Pérez i Muñoz. Entreacte.
 

"Hem de pensar més enllà de la seu de Barcelona. Aquí tindrem la pota fonamental, però la casa ha d’anar per tot el territori, i ha de tenir incidència més enllà. Hem d’obrir les portes a tot Catalunya."
 
"La funció del teatre públic és tenir públic, perquè sense públic és un caprici. Les butaques es paguen amb els impostos de la ciutadania. Les xifres són importants pel seu impacte social. Dirigir un teatre comporta una escala de valors, i hi ha d’haver una ciutadania còmplice que se senti a casa seva. Hem d’augmentar la diversitat de públic, i arribar a gent que mai hi ha vingut."


 

Llegeix tota l’entrevista aquí