Observar la cultura

Percebre els canvis en la gestió i l’impacte de la cultura quan hi ha un treball i una implicació diària es fa difícil. És per això que de vegades cal prendre distància i poder observar amb major perspectiva com evoluciona la cultura en diferents factors. L’observatori, per definició, és l’indret des d’on es pot observar des de la distància, com el firmament en el cas dels observatoris astronòmics, però en aquest cas en comptes d’estrelles hi tenim dades i indicadors que es mouen al ritme de l’economia més que no pas pel moviment dels astres.
 

Aquests son els resultats anuals de l'Observatorio de la Cultura, corresponents al tancament de l'any 2018. La Fundación Contemporanea porta a terme des del 2009, una consulta anual, que permet elaborar una sèrie d'indicadors relatius a les diferents àrees de la cultura, a l'activitat cultural de les diferents comunitats autònomes i ciutats, a les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l'any i a l'evolució anual dels pressupostos de la cultura.



 

La qualitat i la innovació de l’oferta cultural

La comunitat de Madrid, el País Basc, Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana, per aquest ordre, són de nou les comunitats més destacades per la qualitat i innovació de la seva programació cultural.


 



 



 

Els camps de la cultura

En relació als camps de la cultura i la creació que tenen major repercussió internacional tornem a trobar encapçalant el rànquing de manera molt destacada la Gastronomia amb 8,33 punts, seguida pel Disseny, la Literatura, la Moda i la Fotografia, per sobre de 7 punts. Per primera vegada tots els camps superen els 6 punts i la valoració global se situa en 7,06 punts.
 



 



 


Rànquings

La relació d’institucions i esdeveniments culturals més destacats de l'any 2018 a l’Estat espanyol, es completa amb fins a 86 institucions i activitats. Del total, 69 es concentren en quatre comunitats: Madrid (34), Catalunya (16), Andalusia (10) i País Basc (9).

Entre els equipaments, destaquen els museus i centres d'art (21), centres culturals (16), teatres (11) i festivals i fires de música (9), teatre (9), cinema (4) i art (4) Observatori de la Cultura.


 

Rànquing d'equipaments i esdeveniments d'arreu de l'Estat


 

Rànquing d'equipaments i esdeveniments a Catalunya





 

Els pressupostos de la cultura pel 2019

La recuperació progressiva del sector cultural es manté, amb quatre anys consecutius de creixement després de diversos anys de grans retrocessos. Un 39,3% dels consultats treballa amb un pressupost superior al de l'exercici passat (molt semblant al 39,7% de fa un any) i per a un 53,7% el pressupost de 2019 serà similar (el 52,7% fa un any), mentre només un 7,1% dels consultats preveu aquest any una disminució pressupostària (enfront del 7,7% de fa un any) . La variació de creixement estimat de mitjana serà del 3,86%, una mica inferior al 4,18% de fa un any.


 


 

Podeu descarregar el document complet als enllaços següents:

HTML  Observatorio de la Cultura 2019

PDF    Observatorio de la Cultura 2019



 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris