INTERACCIÓ18 | Sobre la humanitat dels humans

Podeu consultar el programa d’Interacció18 - Sobre la humanitat dels humans, que tindrà lloc del 9 al 11 d’octubre a la Casa de la Caritat de Barcelona, i també inscriure-us-hi. Les jornades  giraran entorn de tres nuclis temàtics:
 

  • La cultura com a guia de viatgers: El viatge com a font d'aprenentatge. L'irrefrenable desig de coneixement
  • Fer de les experiències històries: la memòria. La màgia de la traducció: una cultura comú
  • Els camins de la docència: la humanitat dels humans. Del plural al singular. De generació en generació: la idea mateixa de llegat

Inscripcions:

Podeu fer la inscripció en el formulari que trobareu aquí.

(Si sou treballadors públics dels ajuntaments de la província de Barcelona o de la Diputació de Barcelona cal que us hi inscriviu mitjançant aquest altre formulari).

Sobre la humanitat dels humans és un títol que se sustenta en dues consideracions bàsiques:la cultura és l’expressió de la vida humana i l’educació és la vida eterna de la cultura.

Salvades totes les diferències, m’agrada pensar en la cultura com a expressió de la vida humana de la mateixa manera que els biòlegs parlen de com s’expressa una partícula en un organisme viu. És a dir, pensar en la cultura com una manifestació que prové de la singularitat mateixa de la nostra espècie. Al mateix temps, m’agrada pensar en l’educació com una resposta a l’insondable misteri de l’existència. Com un intent de celebrar la vida que, malgrat la seva finitud, som capaços de reproduir.

L’objectiu central d’aquest programa és mostrar com s’enriqueix la noció d’humanitat quan fem caure les barreres que, avui per avui, separen la cultura i l’educació com si fossin àmbits independents l’un de l’altre. Així com en la definició de la llum els físics parlen de vegades d’ones i de vegades de partícules, així mateix les formes d’adaptació al medi dels humans de vegades prenen el nom de culturai de vegades el d’educació.

La cultura fa visible la seva qualitat més genuïna quan es capaç de mostrar-se com l’aixopluc específic on la vida humana pot realment desenvolupar-se i reproduir-se com a tal. L’educació, aleshores, fa referència directa al temps i les condicions que es requereixen per fer extensiu al conjunt de la població les possibilitats específiques del viure humà.

El títol proposat,  Sobre la humanitat dels humans, porta implícita també la idea de llegat, un concepte que suposa el funcionament harmònic dels espais  culturals i dels temps educatius. Un concepte que honora els avantpassats que han esdevingut clàssics insubstituïbles, i permet percebre la responsabilitat de tenir cura de la xarxa d’enllaços en la qual està inscrita la vida en totes les seves formes.

Així doncs, cultura i educació van lentament definint els bens patrimonials que cada comunitat requereix per entendre millor el seu viure, especialment avui en un món cada vegada més globalitzat i sovint allunyant-se de la quotidianitat que la majoria de persones reconeixen com a entorn propi. 

Eulàlia Bosch

Directora de continguts d’Interacció 18

   

******



 

Consulteu aquesta informació ampliada i la graella d'activitats a  Programa d’Interacció18.

Us hi esperem!