Wright, David [2] | Palgrave [3]
«Què significa ser una persona amb bon gust en ple segle XXI? Què cal fer per tenir-ne i per què hauríem de preocupar-nos-en?» Aquest llibre, explora les diverses investigacions científiques sobre el gust, per qüestionar-les i demostrar que el context és canviant, per anar més enllà i actualitzar els debats teòrics i metodològics en l’estudi del gust.
«Understanding Cultural Taste [4]» és una invitació a pensar de forma crítica sobre el complex concepte del gust, responent a la importància que hi té en la participació cultural i tenint en compte implicacions socials com la desigualtat, l’alfabetisme de la ciutadania o les relacions socials de dominació i poder.
L’obra es divideix en sis capítols que repassen la teorització, la mesura, el govern, la globalització, la producció i la digitalització del gust. A la primera meitat del llibre, cal destacar el primer capítol, «theorizing taste», que s’endinsa en les aportacions teòriques més rellevants[1] en matèria de gust, classes socials i la societat de masses; i el segon, «measuring taste», que repassa els mètodes de mesura tradicionals i les perspectives actuals. La segona meitat recalca els processos de globalització en la producció dels gustos i la influència que està tenint la digitalització en aquest procés i la dependència creixent d’algoritmes que escullen pels individus.
Per endinsar-vos en aquesta temàtica us recomanem la lectura de «El Sentido social del gusto: elementos para una sociología de la cultura [5]» de Pierre Bourdieu, que analitza les regles que configuren què es considera valuós i què no en la producció cultural, i quins són els processos i els agents que condueixen a la consagració d’un artista o d’una obra, o bé al seu oblit.
David Wright [2] és professor del Centre for Cultural Policy Studies at the University of Warwick (Regne Unit) i està especialitzat en cultura popular, participació i polítiques culturals.
Podeu consultar aquest llibre [4] al Centre d'Informació i Documentació [6].
Inicieu sessió [7]o registreu-vos [8]per a enviar comentaris
[1] L’autor fa un acompanyament per endinsar el lector en el treball de Pierre Bourdieu o Jacques Rancière, actualitzant l'aplicació de les seves teories.
Enllaços:
[1] https://interaccio.diba.cat/members/interaccio
[2] http://cercles.diba.cat/cgi-bin/koha/opac-search.pl?idx=kw&q=Wright&sort_by=pubdate_dsc&limit=au:Wright,%20David
[3] http://cercles.diba.cat/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=pb:Palgrave%20Macmillan,%20
[4] http://cercles.diba.cat/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=45488
[5] http://cercles.diba.cat/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=44467
[6] http://cercles.diba.cat/
[7] https://interaccio.diba.cat/
[8] https://interaccio.diba.cat/form/alta-comunitat
[9] https://interaccio.diba.cat/node/6942