Amb el lema ‘El planejament nacional o la universalització del dret a la cultura, l’edició d’enguany ha comptat amb la presència de més de 400 professionals, tant dels sectors de l’educació i de la cultura com de l’àmbit institucional. L'òrgan coordinador del Fòrum de les Arts a l'Educació és el Consell Rector constituït per una trentena de professionals de catorze institucions de la cultura i l’educació de Catalunya, entre elles la Diputació de Barcelona.
El passat 30 d’octubre va tenir lloc el 2n Fòrum de les Arts a l’Educació, que responia així al compromís adquirit pel CoNCA al 1r Fòrum de propiciar una trobada biennal entre la comunitat educativa i cultural i treballar conjuntament en la cruïlla de les arts i l’educació.
Hi van assistir prop de 400 professionals vinculats a la comunitat educativa, cultural i artística del país. En aquesta edició s'ha fet un balanç [2] sobre l’estat de les recomanacions i els compromisos expressats a la Carta de les Arts a l’Educació [3] i experts de França i Portugal van compartit els seus models educatius, en què la cultura i l’art tenen un paper rellevant. També s’ha destacat la creació de la web Cultura i Educació [4], que pretén ser un banc d’informació i de recursos útil per als centres educatius, docents i artistes que treballen en la incorporació de les arts a l’educació.
2n Fòrum de les Arts a l’Educació al Campus Ciutadella (UPF)
A la tarda, els assistents, dividits en grups de treball, van reflexionar i debatre sobre els criteris que poden fonamentar un futur Pla Nacional de la Cultura i de les Arts que implicaria totes les administracions. Els sis grups de treball i els temes que van tractar són els següents: el desplegament territorial de les escoles locals d’art, coordinat per Ester Bonal, professora de música i directora de Xamfrà [5]; els equipaments culturals i aliances educatives, coordinat per Susana Arias, cap de Mediació del CCCB; la formació de formadors en educació artística, coordinat per Senén Roy, responsable del programa de mediació cultural de Roca Umbert. Fàbrica de les Arts [6]; la formació inicial i superior de mestres i professorat en educació artística, coordinat per Dimas Fàbregas, assessor en processos de transformació educativa a partir dels llenguatges artístics; els programes públics d’innovació educativa a través de les arts, coordinat per Lluís Vallvé, mestre d’educació visual i plàstica, i els projectes artístics educatius del sector privat i associatiu, coordinat per Mireia Tresserras, cofundadora d’’educArt [7].
Els participants dels grups de reflexió van definir com a punt principal, pel desenvolupament d’un pla nacional, la modificació del sistema educatiu per tal que contempli, en el seu nucli, el dret ciutadà a l’educació en les arts. Aquest canvi de model, impulsat per les institucions públiques, s’ha de recolzar en el vincle entre els centres educatius i els artistes i ha de comptar amb la col·laboració de les administracions locals. Finalment, es va destacar la importància d’actualitzar la formació de mestres i professors per tal que les arts en formin una part fonamental.
A la cloenda la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella es va comprometre a recollir totes les aportacions fetes pels grups de treball en un document d’Orientacions del Segon Fòrum –de pròxima publicació- que alimenti les actuacions de les administracions i altres agents implicats per tal de fonamentar un futur Pla Nacional de les Arts a l’Educació.
Més informació
Les sessions plenàries les podeu veure a través del Canal de YouTube del CoNCA [8]
També trobareu més nformació relativa al 2n Fòrum de les Arts a l’Educació a les difertents cròniques publicades als mitjans digitals i al web del CoNCA [9]:
Arts, escola i societat: “Com eixamplar l'horitzó cultural de cadascú?” [10] article de Bernat Ferrer a Diari de l'Educació | Dijous 7 de novembre de 2024
Cap a un Pla Nacional de les Arts a l’Educació [11] article de Jaume Forés Juliana a Nuvol | Dilluns, 11 de novembre de 2024
Finalment, si voleu més informació, així com trobar els vídeos i imatges de les sessions plenàries del 1r Fòrum de les Arts a l'Educació, celebrat el març de 2022, la Carta de les Arts a l’Educació, o els compromisos adquirits per les administracions, ho podeu trobar aquí [12].
_____________________________________________________________________________________________________________
Enllaços:
[1] https://interaccio.diba.cat/members/interaccio
[2] https://interaccio.diba.cat/sites/interaccio.diba.cat/files/fae_balanc_2024_v4_digital.pdf
[3] https://interaccio.diba.cat/sites/interaccio.diba.cat/files/fae_carta.pdf
[4] https://cultura.gencat.cat/ca/temes/culturaeducacio/
[5] https://xamfra.net/
[6] https://www.rocaumbert.com/
[7] https://www.educart.es/ca/
[8] https://www.youtube.com/@ConcaCat
[9] https://conca.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/educacio-i-cultura/Forum-de-les-Arts-a-lEducacio/2n-forum-de-les-arts-a-leducacio/index.html
[10] https://diarieducacio.cat/artseducacio/2024/11/07/arts-escola-i-societat-com-eixamplar-lhoritzo-cultural-de-cadascu/
[11] https://www.nuvol.com/art/cap-a-un-pla-nacional-de-les-arts-a-educacio-405008
[12] https://conca.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/educacio-i-cultura/Forum-de-les-Arts-a-lEducacio/1r-Forum-de-les-Arts-a-lEducacio/index.html
[13] https://interaccio.diba.cat/node/9604