Manifesto per la sostenibilità culturale

El 'Manifesto per la sostenibilitat cultural' és una iniciativa d’Armes Progetti, una associació italiana que treballa perquè la Unió Europea reconegui el concepte de sostenibilitat cultural com a pilar bàsic per al desenvolupament. Vol aconseguir un pacte europeu per a la sostenibilitat cultural i una directiva que obligui els estats membres a destinar l’1% del PIB a la cultura.

Aquest llibre és una iniciativa més d’aquest projecte i l’autora, Monica Amari, és la presidenta d’Armes Progetti i experta en polítiques culturals que combina la docència universitària i la consultoria en estratègia cultural.

En síntesi, el manifesto defensa que la cultura a més de fomentar el desenvolupament econòmic i la cohesió social, també proporciona benestar i felicitat i aquests haurien de ser els objectius fonamentals dels governs. Defensa una economia simbòlica on la planificació estratègica en cultura sigui un instrument indispensable de governança dels territoris. S’aposta pels drets culturals, la governança cultural i la protecció cultural del territori.

Els 10 punts essencials del Manifest per la sostenibilitat cultural són:

1. No guardar silenci davant un poder nici i  buit d'idees.

2. Deixar de creure que la Bios, intel·ligent i lògica, és l'antítesi de la Zoé.

3. Que el nostre cervell no es vegi afectat per la contaminació que emeten el mitjans de comunicació.

4. Que la dimensió simbòlica esdevingui indispensable en el comerç i en totes les interaccions de la vida social i econòmica.

5. Que cada territori pugui regenerar de manera cíclica la seva identitat.

6. Que les comunitats creen i es recreen.

7. Que cada persona pugui donar sentit a la seva pròpia vida.

8. Que els valors entesos com conviccions compartides tant a escala general com individual  puguin ser identificats de manera dialèctica i crítica.

9. S'ha de reconèixer el concepte de 'sostenibilitat cultural'.

10. De manera que la societat civil i política es comprometi a garantir les condicions per produir i reproduir les nostres idees, les nostres creences, el nostre art, els nostres símbols i les nostres passions, i no morir ofegada pels raigs de la vulgaritat, la idiotesa, la morbiditat i la trivialitat.

I perquè això no passi, cal que l'1% del PIB sigui destinat a la cultura.

Més informació en el catàlegdel Centre d'Informació i Documentació.

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris