We-think: mass innovation, not mass production

El llibre «We-think»del 2008 explora com l’Internet esta canviant el nostre món, creant una cultura on més persones que mai poden participar i col·laborar a través de la xarxa, on cada cop és més fàcil compartir idees i informació. 

En aquest sentit l’autor considera la xarxa com una bona eina per la democràcia (donant més veu a les persones i a la capacitat d’organitzar-se), la llibertat (en donar a més persones l’oportunitat de ser creatiu) i la igualtat (en permetre que el coneixement sigui posat en llibertat).

Charles Leadbeater considera aquest llibre un producte més de l’activitat col·lectiva per la forma com el va elaborar: L’autor va penjar un esborrany dels primers capítols en línia, a l’octubre del 2006, i no va ser publicat fins al desembre del 2007. Durant aquests mesos l’autor va enriquir el debat i va corregir diverses informacions a partir de les aportacions que va rebre.

El llibre reflexiona sobre aquest canvi de paradigma socioeconòmic que suposa per la 'massa treballadora' del segle XX passar al segle XXI, a tenir més accés a les eines que els permetin crear, participar, programar, innovar i coordinar. Ens trobem amb un món més amateur però alhora més qualificat fora de la feina, amb una gran proliferació dels pro-ams, on l’important és compartir.

Aquesta voluntat d’intercanviar té associades una sèrie de problemàtiques entorn la privacitat i la participació buida de continguts i sense aportacions. A més a més, té associades problemàtiques entorn els interessos que generen, doncs estem veien a tot arreu lluites entre les persones que volen compartir lliurement i les que volen controlar aquesta realitat (empreses i governs) que veuen amb desconfiança el debat i l’exercici de la democràcia. Aquest conflicte entre l’augment creixent de la col·laboració total i els intents de mantenir el control de dalt a baix seran una de les batalles claus del nostre temps. Per tant, segons l’autor, el repte és crear un model d’ordre i seguretat que no posi en perill la nostra capacitat de compartir. L’autor conclou que l’internet realment serà diferent quan la usem creativament per fer front a importants reptes futurs.

Pensamos (we-think), Video promocional Charles Leadbeater from dreig on Vimeo.

 Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació