Cognitive surplus. Creativity and Generosity in a connected age

Clay Shirky pensador i defensor sobre la xarxa d’internet és professor d’economia del programa de Telecomunicacions Interactives a la Universitat de Nova York, on investiga els efectes de les relacions entre les xarxes tecnològiques i les xarxes socials. Al 2008 va escriure  «Here comes everybody», on parla dels canvis socials que l’augment dels mitjans de comunicació ha generat. Enllaçant amb aquest plantejament el present llibre, «Cognitive surplus» ens planteja totes les potencialitats creadores que els recursos en xarxa tenen, vinculats a l’augment del temps lliure en les societats desenvolupades actuals. I com aquest fet, ens permet dissenyar noves formes per participar i compartir, que alhora s’aprofiten d’aquest recurs. 

El superàvit cognitiu (l’excedent de coneixement) el considera tan sols una potencialitat. L’autor posa èmfasi en entendre no només el tipus d’acció que pot generar sinó també en els coms i els ons d’aquestes accions; entendre el significat i les motivacions de les accions.

El llibre es divideix en set capítols. Una presentació inicial entorn les transformacions socials relacionades amb l’augment del temps lliure i l’internet. En els tres següents capítols s’ocupa dels significats, les motivacions i les oportunitats dels usuaris alhora de realitzar accions a internet. El cinquè i sisè s’ocupen dels diferents usuaris culturals i del valor comunal enfront el valor cívic. El darrer capítol és una espècie de guia per la construcció del seu propi sistema per poder participar, en base als aprenentatges de l’autor com a docent i consultor, amb casos més pràctics.

Shirky anomena excendent de coneixement a aquesta canvi en el consum de mitjans de comunicació (de la televisió a l’internet), com a nova font potencial de productivitat.

Podem entendre molts dels fenòmens grupals (reds socials) en línia si partim de la voluntat de compartir i col·laborar. Segons l’autor, hi ha sistemes de participació que fomenten l’intercanvi i la generositat que enriqueix a tothom, i experimentant amb aquests sistemes podem crear, segons l’autor, els mitjans de comunicació i el canvi social que aprofiti el temps lliure de les persones per ajudar i entretenir als demés.

 «El que més importa ara són les nostres imaginacions. L’oportunitat que tenim al davant... és enorme; el que farem amb ella vindrà en gran manera determinat per com siguem capaços d’imaginar i valorar la creativitat pública, la participació i la possibilitat de compartir p. 212

Podeu consultar aquest llibre al Centre d'Informació i Documentació