Marcé Carol, Xavier

Xavier Marcé Carol (L’Hospitalet, 1957) 

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, ha cursat estudis de Dret i Ciències de l’Educació. Actualment, és vicepresident per al desenvolupament empresarial del Grupo Focus SA. 

Entre 1993 i 1997 fou director del Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. És professor de l’Àrea de Comunicació Audiovisual del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i forma part de l’equip docent del Postgrau de Direcció i Gestió d’Institucions, Empreses i Plataformes Culturals a la UPF. La seva activitat docent abasta el territori espanyol, Itàlia i Llatinoamèrica. 

Fou director de la Fundació Pública de Cultura de L’Hospitalet (1985-1990) i entre 1991 i 1995 dirigí el Mapa Cultural de Sabadell. De 1995 fins a 2001 va ser director de recursos i acció cultural de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, i des de 2001 fins a 2007 director de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya. Entre 2001 i 2004 fou director general d’estratègia de Serveis de l’espectacle Focus. 

Ha estat director del programa de televisió Centros en red del canal cultural de TVE i destacat articulista a diaris com El Mundo, Ara  i a publicacions culturals com ara El Mundo del espectáculo teatral i Benzina Barcelona

Entre d’altres projectes, va col·laborar a l’estudi-projecte de creació de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona i el projecte d’animació del part temàtic Port Aventura juntament amb la companyia Els Comediants.

De entre la seva bibliografia en destacaríem: 

- Gestor cultural : una professió a la corda fluixa. Dins Perfil i reptes del gestor cultural: Qualitat i eficiència en la cooperació públic-privat (2010) 

- Políticas culturales en el entorno de una época en crisis. Dins: Seminario Internacional: el sector cultural hoy. Oportunidades, desafíos y respuestas. Memorias. Bogotá: Universidad Tecnológica de Bolívar, Ministerio de Cultura de Colombia y Aecid (2010)

-  El exhibicionismo del mecenas: reflexiones sobre actuación pública en el sector cultural en el siglo XXI. del qual també és autor Ramon Bosch. Editorial Milenio (2007)  

- El perfil profesional del gestor cultural en España, Ministerio de Cultura (1994) 

- Algunas reflexiones sobre la situación de las políticas culturales en Catalunya (1994)  

- Formación de técnicos y administradores culturales en España (1992) 

Entre els articles publicats a Benzina, podríem esmentar: 

- Wikileaks de la cultura En Benzina, Núm. 51 (2011), p. 7  

- Quelcom està canviant per sempre a la cultura En Benzina, Núm. 47 (2010), p. 7  

- Intangibles En Benzina, Núm. 46 (2010), p. 7 

- La Gestió cultural a la recerca de finançament En Benzina, Núm. 34 (2009), p. 13  

Xavier Marcé inicià el seu pas per Interacció a la segona edició al 1994, Universitat d’estiu de polítiques i gestió cultural, on impartí el curs Planificació pública, models de gestió en dimensions variables i intervingué en el debat Polítiques culturals i preus públics.  Participà també, conjuntament amb Roberto Gómez de la Iglesia i Roberto Salvador, al seminari Perfils: animadors, administradors, gestors, ingeniers...   

Interacció 1996, Les Polítiques Públiques i al Cultura, comptà de nou amb la seva presència a l’entorn de Les polítiques públiques i intervenció territorial, on participà en el seminari Cultura i barris urbans.

A Interacció 1998, Cultura i poder local, intervingué en els seminaris El plantejament com a estratègia i Comunicar la Memòria amb les ponències Els processos de definició d’estratègies culturals: els casos de Barcelona i Sabadell i Nova centralitat i pràctiques culturals emergents respectivament. 

La darrera participació de Xavier Marcé fou a Interacció 2004, Vers a una Agenda 21 de la Cultura, on, juntament amb Santcovsky (sociòleg) i Daniel García Andújar (director en 2004 de e-barcelona.org), presentaren la ponència Llums i ombres de les relacions entre creadors i administració pública en el marc del seminari Les arts, dilemes i fronteres.