Camps i Cervera, Victòria

Victoria Camps i Cervera (Barcelona, 1941)  

Catedràtica de Filosofia Moral i Política per la Universitat Autònoma de Barcelona., universitat en la que ha desenvolupat les tasques com a Vice-rectora, professora i catedràtica d’Ètica, que es considera hereva de José Luís López Aranguren i Josep Ferrater i Mora.

Ha estat senadora pel PSC-PSOE ales eleccions de 1993 temps en el qual va presidir la Comissió d’Estudis de continguts televisius del Senat des de la convicció que la televisió pública havia de ser un espai imparcial. Ha estat també consellera del Consell Audiovisual de Catalunya.

Actualment, és Presidenta de la Fundació Víctor Grifolls i Lucas i del Comitè de Bioètica d’Espanya i membre del Consell de Redacció de les revistes Letra Internacional i Isegoría, de l’Institut de Filosofia del C onsell Superior d’Investigacións Científiques.

És defensora de a participació activa de la dona en la vida política, de l’estat del benestar, d’una democràcia participativa i d’una ètica que contribueixi a la formació de la ciutadania.

En 2008 va ser guardonada amb el Premi Menéndez-Pelayo i a octubre de 2012 ho ha estat novament amb el Premi Nacional d’Assaig amb la seva obra El Gobierno de las emociones (Herder, 2011), premi convocat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

D'entre la seva bibliografia, podriem destacar: 

- Virtudes públicas, Premi Espasa d’Assaig, 1990 

- Ética, retórica, política. Madrid : Alianza, 1990 

 - L´interès comú juntament amb Salvador Giner. Barcelona : Fundació Caixa

   de Barcelona, 1990 

- ¿Una societat incomunicada? : Informació i comunicació  II Converses a la Pedrera Moderador: Manuel Parés i Maicas. Barcelona : Centre d'Investigació de la Comunicació. Generalitat de Catalunya, 1993 http://cercles.vtlseurope.com:8098/lib/item?id=chamo:2052&theme=CERC

- Paradojas del individualismo. Barcelona : Crítica, 1993

 - Els Límits de la tolerància . Vilafranca del Penedès : Ajuntament de Vilafranca del Penedès, 1995 

- El Malestar de la vida pública. Barcelona : Grijalbo, 1996 

- El siglo de las mujeres. Madrid : Cátedra, 1998

- Manual de civisme. Barcelona : Ariel, 1998 

- Los valores de la educación . Madrid : Alauda, 2000

- Introducción a la filosofía política. Barcelona : Crítica, cop.  2001 

- La Voluntad de vivir : las preguntas de la bioética. Barcelona : Ariel, 2005 

Justícia i responsabilitat en la gestió cultural , Ponència del Simposi   Ètica i Intervenció Cultural, LabÈtic: Laboratori Ètica i Intervenció Cultural. Aquestes i altres de les seves ponències s’inclouen en Recull de transcripcions  de ponències sobre ètica i intervenció cultural.  Barcelona : Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya, 2005 p. 39-44   

- Creure en l'educació : l'assignatura pendent. Barcelona : Edicions 62, 2008 

- Democracia sin ciudadanos : la construcción de la ciudadanía en las democracias liberales. Barcelona : Trotta, cop. 2010 

Interacció 1996, emmarcada sota el títol Les polítiques públiques i la cultura, comptà amb la seva presència en el seminari al voltant de Les poítiques culturals i la cohesió social on presentà la seva ponència Drets culturals, deures institucionals.

A la sessió de cloenda d'Interacció 2002, Polítiques per a la interculturalitat, presentà el document Les responsabilitats ètiques del gestor cultural elaborat per un grup de professionals del Laboratori d'Ètica i Intervenció Cultural (LabÈtic), document que fou contrastat per Eduard Delgado (director d'Interarts), Roberto Gómez de la Iglesia (conseller delegat de Xabide, gestión cultural y comunicación) i Eulàlia Vintró (catedràtica de filosofia grega a la Universitat de Barcelona).