La cultura a debat

Le Grand Débat de la Culture

Aquests darrers mesos ens hem empassat maratons de debats, alguns han sigut d’allò més crispats, d’altres més ensopits, però el cert és que els debats polítics han ocupat gran part de l’atenció als mitjans durant aquest període electoral, en prime time i esdevenint tendència a les xarxa, on proliferaven debats sobre els debats. Ara bé, tret d’uns pocs i puntuals debats centrats en la gestió política de la cultura, on era la cultura als debats generals? Es parlava sobre polítiques culturals? Debatem prou sobre la gestió que fem de la cultura?


 

Tous ensemble, remettons la culture au cœur du débat citoyen
 

A França, en el marc de Le grand débat national, un debat obert proposat pel president de la República sobre la fiscalitat, l'organització de l'Estat, la transició ecològica, i la democràcia i la ciutadania com a eixos principals, s'ha debatut de tot. Bé, de tot potser no. Eludida la cultura com a un dels temes, la revista BeauxArts, líder de la premsa cultural a França, i la Fondation du patrimoine, que treballa per salvaguardar i promoure el patrimoni francès, van organitzar en paral·lel el passat mes de març, el Gran Debat de la Cultura; Un debat participatiu mitjançant un plataforma web i vint-i-quatre debats presencials en diferents punts del territori francès, estructurats en tres grans temes:

 

La cultura per a tots            L’educació artística i cultural                  El patrimoni

 

A partir d’aquests tres eixos principals, el débat s’estructura per temes en diversos punts de la geografia francesa, perquè Le Grand Débat de la Culture, no s’entén sense una visió territorial que necessita un enfoc més obert per contrarestar la concentració de mitjans i polítiques culturals públiques entorn els grans equipaments d’Estat a les metròpolis i zones turístiques. D’aquesta manera es busca reequilibrar i posar en xarxa els equipaments culturals, associacions i d’altres agents d’acció cultural arreu del país.

 

Mostra dels debats presencials a diversos punts del territori francès.

Font: Le Grand Débat de la Culture

 

També fa èmfasi en els llocs patrimonials i la seva funció educadora i gestora de les polítiques culturals del lloc, permetent trencar barreres simbòliques amb els ciutadans i al mateix temps destacant l’atractiu per al desenvolupament territorial.

La política cultural per a les accions fora dels espais culturals requereix la participació d'una multiplicitat d'actors, públics, privats, culturals i associatius, que han de trobar maneres efectives de col·laborar amb institucions i equipaments. En aquest sentit son moltes les demandes dels participants en matèria de democratització cultural que també inclouen una dimensió econòmica i social, de la mateixa manera que es fa palesa la necessitat d’impulsar l'educació artística i cultural, concebuda com una via destinada a posar en contacte els estudiants amb la cultura, la pràctica i la confluència de les arts durant la seva educació.

 

Dades de participació a la plataforma en línia i als debats públics.

Font: Le Grand Débat de la Culture
 

D’aquests debats sorgeixen llargues llistes de propostes que podeu consultar al document que us adjuntem, aquestes son les síntesis temàtiques:

  • Fer arribar la cultura a tots els públics
  • Difondre la cultura a tot el territori
  • Integrar la cultura a la vida quotidiana
  • Obrir llocs de convivència al voltant de la cultura
  • Fer de l’Educació Artística i Cultural (EAC), una prioritat nacional
  • Promoure la trobada d’estudiants amb les obres
  • Ampliar els recursos dedicats al patrimoni
  • Facilitar l’accés al patrimoni
  • Donar suport als agents compromesos amb el patrimoni
  • Millorar la creació francesa
  • Fomentar la participació de tots els agents

     


Imatge de la plataforma de debat. Font: Le Grand Débat de la Culture
 

L’objectiu del Gran Débat s'ha assolit amb les contribucions publicades a la plataforma i posteriorment integrades en una síntesi (que trobeu adjunta al final de l'article) centrada a incorporar la major diversitat de propostes i arguments, classificats segons els responsables a qui es dirigeixin (Ministeri de Cultura, Ministeri d'Educació i Joventut, directors de museus o teatres ...).

Finalment i per concloure del tot el procés, el president de la República i al ministre de Cultura, presentaran un informe que ha de contenir:

  • Les 10 propostes més debatudes
  • Les 10 propostes més destacades i les reclamacions essencials
  • Una llista amb les propostes més rellevants i més innovadores.
     

Us imagineu un debat com aquest amb resultats vinculants? Tot i que en aquests moments desconeixem l'impacte real que pot arribar a assolir aquest recull de propostes, ara com ara, podeu consultar la síntesi completa de les propostes, algunes molt innovadores, sorgides del gran debat aquí:

 

PDF    Synthèse des propositions recueillies sur la plateforme granddebatculture.fr et lors des débats publics

HTML  Synthèse des propositions recueillies sur la plateforme granddebatculture.fr et lors des débats publics



 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris