Engegar la maquinària cultural i creativa

Comissió Europea

Prémer el “play” mentre anem a comprar un llibre. Reservar unes entrades per un espectacle, fer cua per visitar un museu o bé regalar una il·lustració per emmarcar. Tots aquests petits gestos quotidians activen el sector cultural i creatiu. Però abans d'arribar a aquest punt final de la cadena, el sector necessita finançar-se per poder engegar la maquinària cultural i creativa amb tots els seus engranatges.
 

Hi ha un dèficit de finançament continuat. Aquestes indústries tenen un potencial considerable per desenvolupar-se més, però s'enfronten a serioses restriccions al finançament innovadora", subratlla l'informe de l'executiu comunitari.
 

El sector de la indústria cultural i creativa a Europa necessitaria entre 837 milions i 2.070 milions d'euros anuals en préstecs addicionals i té un dèficit de capital de risc que es situaria entre 399 milions i 648 milions anuals, segons aquest informe de la Comissió Europea que us presentem. Segons la Comissió, les estimacions de capital que necessitarien el sector cultural i creatiu a Europa són 'força conservadores' i recorda que estimacions anteriors a 2016 situaven el dèficit de capital entre 8.000 i 13.000 milions d'euros per al període comprès entre 2014-2020.

Durant aquesta etapa, la Comissió Europea ha activat 1.460 milions d'euros per donar suport al sector a través del programa Europa Creativa, que també ha contribuït a finançar el Fons de Garantia creat el 2016 per ajudar a mobilitzar préstecs per a la indústria, inicialment amb 121 milions i que s'ha ampliat amb altres 60 milions. El Fons de Garantia, que pretén mobilitzar uns 1.000 milions d'euros en préstecs per al sector, ha beneficiat fins ara a 800 petites i mitjanes empreses en 12 països a través de més de 600 acords. Pel que fa al cas espanyol, és un dels estats que més s'han beneficiat del Fons de Garantia a través de CERSA, amb 142.900.000, només per darrere d'Itàlia (285.700.000) i França (141.400.000).

El sector cultural i creatiu representa col·lectivament el 4,5% del PIB de la UE, està creixent a tot Europa amb taxes superiors a la mitjana i és una font important i usuària d'innovació. A més, representa un espai amb 9,5 milions de llocs de treball, suposant el 3r sector en abast a la Unió Europea, amb un important influència en l’economia tecnològica i amb un impacte social imprescindible en la transmissió cultural, creativa i en la diversitat per al foment de les múltiples identitats que conviuen a europa i la seva cohesió social.

 

El següent esquema perfila tots els elements que inclouen l’estudi, de la recerca a les propostes de finançament:


Per a més informació, podeu consultar el document complet:

PDF  Ex-ante evaluation of new financial instruments for SMEs, mid-caps and organisations from the cultural and creative sectors

 




 

Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentari