Humanitats i ciències caminen de la mà

Norbert Bilbeny i Joan Guàrdia [eds.] | Universitat de Barcelona. Publicacions i Edicions

És un llibre escrit des de l’acadèmia, la universitat, però amb voluntat de dirigir-se més enllà. Amb l’objectiu central de plantejar possibilitats d’acostament entre la ciència i les humanitats, el que es considera com “una proposta necessària”, tal com prega el subtítol del mateix.

Sovint la ciència i les humanitats s’han presentat com allunyades i desvinculades l’una de l’altra, però la realitat és més profunda i demanda una canvi d’òptica en aquesta aproximació. «Humanidades e investigación científica. Una propuesta necesaria» posa de manifest les vinculacions entre humanitats i economia, la importància de la investigació en l’art, la ciència i la literatura, entre molts altres binomis que destaquen aquest apropament entre els dos “mons”. Existeix en el llibre la intenció de trencar amb el tòpic que les humanitats i les ciències són oposades entre sí i també de desmuntar el rumor que tant un coneixement com l’altre no tenen aplicació pràctica en la composició de la intel·lectualitat moderna. El text aposta per un reconeixement mutu “que pivota sobre la certeza de que, en rigor, no hay investigación sin interpretación, ni interpretación sin un apoyo científico y un constante debate con el saber empírico”.

Hi ha una cosa clara en comú entre ciència i humanitats, i aquesta és la que dóna origen a la investigació: la curiositat. Aquesta no és coneixement en sí mateixa, però si font de coneixement. I per tant un cop hi sigui... “investigar será tarea de toda la vida, pues uno nunca se da por satisfecho, ni por lo investigado, ni desde luego, por lo que queda por investigar, que aparenta ser cada vez mayor”.

Aquest llibre coral reflexiona al voltant d’aquesta composició dual sobre el saber i aprofita per criticar la ignomínia que suposa i també les oportunitats que es perden pel camí mentre es té aquesta concepció. És una temàtica que cal repensar també de cara a l’elaboració de polítiques públiques educatives i que serà fruit de reflexió, per tant, en aquest any de crear nous relats entorn l’educació i la cultura.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació.



Inicieu sessió o registreu-vos per enviar comentaris.