Genealogías curatoriales: 26 comisarios/as en diálogo

Xavier Bassas (ed.) | Casimiro

Què és un comissari? Quina ha de ser la seva tasca, a mig camí entre les institucions, el mercat i el públic? Aquest llibre posa en diàleg a 26 comissàries i comissaris amb la intenció de respondre a aquestes preguntes, des de les diverses perspectives que hi plantegen, en primera persona, els experts convidats.

L’obra es tracta d’un recull d’entrevistes realitzades pel filòsof i editor Xavier Bassas, que es van publicar originalment al suplement cultural «Encuentros» del Diari de Tarragona, amb l’objectiu de posar de relleu les diverses aproximacions, teories i pràctiques curatorials que s’hi donen en l’actualitat.

De cara a l’edició de «Genealogías curatoriales», i guiats per l’autor, els 13 entrevistats han seleccionat cadascun a un comentarista per a cada entrevista, per encarar posicionaments sobre la mediació, la inclusió de la diversitat o el desenvolupament de relats. Ens trobem amb encontres de postures divergents, en d'altres, més afins, amb comissaris més joves o amb d’altres desconeguts, que enriqueixen aquesta «genealogia» de comissaris i comissàries que dona nom a l’obra.

El resultat és un llibre que destaca la necessitat de qüestionar els relats tradicionals i consensuats, allò canonitzat, i les relacions d’aquests agents amb la política de les institucions; alhora, fa palesa la necessitat d’establir diàlegs entre comissaris, una figura que l’autor considera «idònia per creuar la filosofia amb la teoria i la pràctica de l’art contemporani». 

L’obra dibuixa un ric panorama sobre la diversitat de perfils existent a la professió, a través de les visions dels protagonistes de les seves pàgines, com Jorge Luis Marzo, Oriol Fontdevila, Martí Manen, Suset Sánchez, Valentín Roma, Paul B. Preciado, Lluc Mayol i Palouzié, Cèlia del Diego, entre d’altres.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris