A contratemps: anotacions esparses d'abans del Facebook (1992-2010)

Joan M. Minguet Batllori | Comanegra

La portada groga recorda a l’exposició dedicada al «Manifest Groc» de Dalí, Gasch i Montanyà –una provocadora declaració que atacava els convencionalismes i la cultura oficial catalana– que va estar comissariada per l’autor del llibre allà per 2004, i de la qual ens parla a l’interior de les seves pàgines.

«A contratemps» és una obra directa, sucosa i amena, un repàs complet al context cultural i polític de la Catalunya d’abans d’una era, la de Facebook, que ha acabat amb aquest tipus de relats. Es tracta concretament d’un llibre d’anotacions, d’opinions i de reflexions personals sota la forma d’un dietari amb molt poca concreció cronològica, que s’enceta amb l’agitació originada amb la celebració dels Jocs Olímpics i acaba, 18 anys més tard, amb la creació d’un compte personal a la popular xarxa, que acabaria amb la continuació del dietari.


 


L’obra repassa aquests 18 anys de vivències sorgides en converses amb altres comissaris i artistes i de reflexions entorn al paper de la cultura en la societat actual. Minguet també es fa ressò de moviments socials, com els estralls causats per pla Bolonya des de 2008 i el seu posicionament com a professor universitari.

L’autor reflexiona sobre temes tan diversos com la condició de país i els discursos que s’hi van gestar als mitjans de comunicació i a la política catalana al llarg dels 90, denunciant la manca de sensibilitat social i, fins i tot, la censura d’alguns treballs. Molts d’aquests textos els va escriure durant les seves estades a Belltall, una mena de refugi, on hi tenen lloc els capítols més personals.

Però potser els vertaders protagonistes de l’obra són els llibres: Minguet ens ofereix tota una sèrie de ressenyes d’assajos i de novel·les al llarg de tota l’obra, i conta allò que li han transmès. O tot el contrari.


Podeu consultar aquest llibre al Centre d’Informació i Documentació


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris