Centre Quim Soler de la Literatura i el Vi

Centre Quim Soler de la Literatura i el Vi

El projecte que us presentem és un projecte molt personal però amb una clara vocació social. El Centre Quim Soler (CQS) és un molt bon exemple de com la cultura pot ser un potent element de dinamització territorial. La seva proposta, que vincula la literatura, el vi i el paisatge atreu escriptors i lectors d’arreu i enriqueix l’oferta cultural d’una zona força oblidada de la geografia catalana.

El Centre Quim Soler és una triple demostració d’amor de la seva impulsora i directora, la Roser Vernet. És una demostració d’amor a un territori, el Priorat, que la Roser estima i fa estimar; una demostració d’amor a la literatura, i concretament a l’obra de la que va ser la seva parella, l’escriptor Quim Soler, i també una declaració d’amor a un dels productes més representatius del seu territori, el vi.

El centre té la seva seu a Perxe, una casa rural del municipi prioratí del Molar, on la Roser va néixer i resideix actualment. El centre va obrir les portes el 2006, amb la voluntat de convertir-se en un agent de dinamització cultural en un territori molt poc visible i amb greus mancances culturals. La seva activitat se centra en l’àmbit literari, però abraça la resta de llenguatges creatius.

L’enfocament amb el qual neix el centre és un exemple de les iniciatives interessants i innovadores que es poden fer en l’àmbit del turisme rural. Dos anys abans d’inaugurar el Centre Quim Soler, la Roser Vernet va inaugurar Perxe, un allotjament turístic creat amb la idea d’oferir alguna cosa més que un llit i un plat a taula. Per això, dos anys després, i amb una vintena de socis fundadors, neix l’associació Centre Quim Soler amb la voluntat de difondre l’obra de l’escriptor, la literatura i la seva relació amb un producte tan arrelat al Priorat com és el vi.

Per homenatjar i difondre la figura de l’escriptor Joaquim Soler Ferret, la Roser va crear la biblioteca del Centre Quim Soler, que recull tota la seva obra literària publicada i també custodia el fons de l’escriptor i la major part de la seva obra gràfica: quadres, dibuixos i collages, així com les gravacions dels 200 programes ““La porta dels somnis”, que durant anys es va emetre a Catalunya Ràdio.

El vi ha estat present en les diferents cultures des de l’edat del bronze, i la literatura ens n’ha deixat testimonis des de la seva invenció. Aquestes dues grans passions humanes, el vi i la literatura, i el seu maridatge, són la segona vocació del centre, que vol esdevenir un espai que les vinculi. Per fer-ho, la Roser ha crear un fons bibliogràfic[1] d’obres literàries en les quals el vi té un rol important, i organitza activitats en diferents formats per relacionar-les. El Priorat i la seva llarga tradició vinícola és un escenari ideal per fer-ho.

L’estructura radial de les polítiques culturals catalanes, centrades a la capital i en major mesura a les grans ciutats del país, ha tingut com a efecte secundari el fet que els projectes culturals i artístics dels petits municipis cultivin amb molt d’afecte el treball en xarxa. el Centre Quim Soler ho sap molt bé, això, tal com demostra la relació estable que té amb la Biblioteca de Falset, l’associació Addend, el Festival Eva de Pradell, Ràdio Falset, la Fira del vi solidari, i amb escoles i instituts de la comarca.

La Roser Vernet té un llarg historial d’activisme territorial. A final dels anys noranta va formar part de la Plataforma de defensa del Priorat, una entitat creada per reivindicar un altre model de desenvolupament territorial en el context de la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional, o un projecte que la multinacional ENRON volia instal·lar a Móra d’Ebre.

La programació anual del centre s’articula seguint les estacions de l’any, que pauten també la vida de la comarca. A cadascuna hi ha la tertúlia Viterària (l’única activitat adreçada exclusivament al socis), presentacions de llibres, lectures i tast de vins. I amb altres col·lectius (casals diversos, centre de lectura Xavier Amorós, cellers diversos, Priorat Centre d’Art, músics, etc) celebren recitals de poesia, teatre, col·loquis, exposicions…

Des de l’any 2009, el Centre organitza “Priorat en Persona ”una proposta singular, fantàstica i excel·lent d’encontre i intercanvi d’escriptors. L’ objectiu d’aquest encontre és fer visible el potencial com a territori literari, però no només literari, de la comarca del Priorat. I fer conèixer a la gent del Priorat l'obra dels autors convidats. Cada edició de “Priorat en Persona” s’organitza en dos parts, en dos anys consecutius. Els sis escriptors, de diferents gèneres, generacions i de tot el domini lingüístic català, són convidats primer any i durant quatre dies s’estan al Priorat. Els quatre autors, triats també amb criteris de diversitat territorial i de relació amb el seu espai vital, els fan viure el seu Priorat personal. El darrer dia, uns i altres expliquen les primeres impressions de l’experiència en un acte obert al públic.

Durant els mesos següents, els escriptors han de crear textos a partir de l’estada, textos que formalment segueixen les pautes d’un diccionari, el Diccionari Literari del Priorat. Avui hi ha unes dues-centes entrades al diccionari literari del “Priorat en Persona”.

Al cap d’un any, els escriptors tornen per presentar l’obra feta i per fer activitats (tertúlies, tallers, lectures, etc.)  a partir dels seus textos, a les escoles, a l’institut i a la biblioteca Salvador Estrem i Fa de Falset  i amb els socis del Centre, que durant l'any hauran pogut llegir l'obra dels autors i treballat els seus textos sobre el Priorat. També es fa un acte de cloenda obert a tothom, on llegeixen alguns dels texts i on es projecta el vídeo de la seva estada l’any anterior (perquè les estades s’enregistren en vídeo).

Aquesta iniciativa s’afegeix a algunes altres de gran importància, que impulsen la preservació d’un territori que encara conserva una força primigènia: el Centre Quim Soler és una de les moltes associacions que formen part de Prioritat, l’entitat que coordina la candidatura del Priorat com a paisatge agrícola de muntanya mediterrània, a la UNESCO.

El Centre Quim Soler, contràriament al que passa amb molts dels altres casos que hem estudiat, té un finançament mixt que combina els ingressos provinents d’organismes públics (Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Muntaner), el finançament amb fons propis (quotes de socis, té uns cent trenta socis, i aportacions puntuals), els ingressos provinents d’aportacions d’empreses locals i, ocasionalment, el micromecenatge. En algunes ocasions també ha fet intercanvis de serveis (sense aportacions monetàries) amb altres propostes culturals de dins i fora de la comarca.


Inicieu sessió registreu-vos per a enviar comentaris

[1] Actualment, al centre hi ha un centenar llarg d’obres literàries de diferents gèneres, autors i països, que ja han estat catalogades com a obres relacionades amb la cultura del vi. A més, el fons compta també amb exemplars de les col·leccions d’editorials franceses i espanyoles específicament dedicades a la literatura i el vi Ecrivins, Historias para càtar, i obres de referència que recullen bibliografia sobre el tema: «Le vin dans ses oeuvres» (Amancio Tenaguillo, CEPDIVIN) o «El cáliz de letras, historia del vino en la literatura» de Miguel Á. Muro Munilla, Dinastía Vivancos (regal de l’autor), entre d’altres.