Eixos del Departament de Cultura (XI Legislatura)

La cultura com a instrument de cohesió social, equilibri territorial i generadora d’oportunitats per a formar nous públics. Aquest és l’eix principal del full de ruta que ha presentat el conseller de Cultura, Santi Vila, durant la seva compareixença a la comissió de Cultura del Parlament de Catalunya. En la seva intervenció, Vila  s’ha marcat com a objectiu aconseguir que el pressupost del Departament arribi a llarg termini a representar el 2% dels comptes globals de la Generalitat. Actualment, només suposa el 0,74%.
 
“La cultura no és només una qüestió d’identitat col·lectiva, d’origen o de pertinença, sinó de llibertat i desenvolupament personal, ja que volem construir una ciutadania realment lliure, capacitada per pensar críticament, competir al món global i participar plenament en la vida cultural del país”, ha indicat el conseller. Vila, després de repassar la llarga tradició de la cultura catalana a través de figures com Rovira i Virgili, Eugeni d’Ors, Josep Puig i Cadafalch o Ventura Gassol, ha assegurat que “serem continuistes i molt respectuosos; serem pactistes i dialogants, però també serem atrevits”.
 
El conseller de Cultura ha esbossat els principis rectors del Departament en aquesta legislatura, que es basen en tres eixos principals:
 

1.    Codi postal & codi genètic. La cultura, un instrument de cohesió social. “Tot el que fem  des del Departament té a veure amb lluitar contra la desigualtat i garantir l’accés”, ha apuntat Santi Vila.

 
2.    Equilibri territorial. El talent ha de tenir igualtat d’oportunitat a tot el país. Segons Vila, “un país lliure és un país que es preocupa de donar oportunitats a cada ciutadà, garantint a tothom un accés igual a tots els serveis públics”.

 
3.    Cercle virtuós. A través de la formació creem nous públics i donem més oportunitats al nostre talent. El conseller ha assenyalat que s’ha de produir un “canvi de mentalitat que entengui la cultura com una eina bàsica educativa, de cohesió i d’avenç social per a tothom”. En aquest sentit, ha avançat l’inici d’un treball conjunt amb el Departament d’Ensenyament perquè “l’art ha de formar part de la vida de la gent i de l’escola”.

 
Pel que fa les accions prioritàries d’aquesta legislatura, el conseller Santi Vila ha detallat les principals actuacions previstes:
 
Augmentar el pressupost del 0,74% al 2%
 
“La cultura com a agent articulador del territori necessita de musculatura econòmica per poder-se desenvolupar”, ha assegurat Vila, afegint que “a dia d’avui, després d’haver tocat fons, només ens queda augmentar, consolidar i, en alguns casos, optimitzar els recursos”. En aquest sentit, ha insistit que, a curt termini, ha de tornar a estar per damunt de l’1% i, a llarg termini, arribar al 2% del pressupost total de la Generalitat.
 
Reactivar el lideratge territorial dels grans equipaments nacionals
           
Per a Vila, “cal explicar el patrimoni a través del territori i els grans equipaments nacionals ha d’articular  aquest territori”. “Volem una nació        cultural articulada a l’entorn de les seves ciutats. Per això potenciarem un esquema d’equilibri territorial, d’intercanvi constant i fructífer d’idees, de persones, d’innovació, d’emprenedors i d’empresaris”, ha afegit.
 
Incrementar i enfortir el mercat cultural
 
El conseller ha assegurat que “cal dinamitzar i enfortir l’accés a la cultura, per a la qual cosa cal reactivar la demanda cultural i per aconseguir-ho es promourà un Carnet Cultural”. Per a Vila “l’objectiu és recuperar consumidors que s’han perdut en els darrers anys de crisi i potenciar el consum dels ciutadans que són poc o gens consumidors habituals”. Vila ha explicat que es promourà l’abaixada de l’IVA cultural, es treballarà en la creació d’una agència catalana de la gestió dels drets d’autor;  és dissenyarà una política fiscal que desgravi el consum cultural, en el context de la llei de mecenatge, i es duran a terme polítiques per a les diferents frangers i sectors de la ciutadania.
 
Millorar la capacitat lectora
 
El conseller Vila ha assenyalat que es treballarà en la millora de la capacitat lectora a través del Pla Nacional de la Lectura amb l’objectiu, entre altres, d’augmentar el prestigi de la lectura, d’enfortir el sector editorial i llibreter i d’incrementar la presència del llibre en tots els seus formats. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Departament de Cultura “regalarà un llibre a tots els nens de 6 anys per tal que puguin encetar la seva pròpia biblioteca personal”. Vila ha ressaltat que el Govern també seguirà treballant en la protecció i el foment de la llengua catalana, com a “llengua oberta, moderna i de prestigi” i en “viure amb naturalitat també la cultura catalana feta en castellà”. Vila també ha apuntat la importància de promoure el domini de l’anglès.
 
Potenciar la un gran esdeveniment internacional en l’àmbit de les arts visuals
 
Vila ha assenyalat que es vol potenciar la creació amb una major dotació de beques i ajudes estructurals i enfortint i reorganitzant el teixit de la difusió de les arts visuals. “Esdevé cabdal tornar a posar èmfasi en el Fons Nacional d’Art de Catalunya per patrimonialitzar el discurs contemporani”, ha afegit.
 
Protegir i reconèixer els prescriptors de la cultura a tot el territori
 
El conseller Vila ha anunciat que es vol reconèixer la “tasca tan important que tenen les llibreries com a prescriptores culturals” amb la creació d’un segell de qualitat. Vila ha reivindicat les llibreries com a “espai constituent, lloc de trobada d’una comunitat de lectors, amb una funció comercial, però també de recuperació de veus importants o de promoció d’autors emergents”. 
 
Promoure la internacionalització de la nostra cultura
 
“Davant una realitat global cada vegada més complexa, cal fer un gir cap al Mediterrani i cap els països del món àrab” perquè “Barcelona és ja avui un punt estratègic i la capital de la regió mediterrània i ha d’esdevenir nexe entre Europa, Àsia i Àfrica”, ha afirmat Vila. A banda, el conseller ha ressaltat la importància de mirar també cap a Amèrica Llatina, “amb qui compartim una tradició, un mercat i una llengua”.
 
Consolidar la dansa
 
El conseller Vila ha explicat que es treballa per dur a terme “un pla d’accions per incentivar la presència de la dansa professional catalana a tot el país mitjançant la contractació d’artistes i companyies catalanes”. En aquest sentit, Vila ha apuntat la intenció “d’ampliar el suport econòmic a les línies d’ajuts ja existents en aquest àmbit, així com l’impuls d’algunes accions especifiques que formarien part del pla Dansa Nacional a Catalunya”. Vila ha assenyalat, també, l’objectiu de consolidar una xarxa de festivals de dansa.
 
Posar en valor la tradició com a motor del present
 
Vila ha assenyalat que es treballarà “en dos projectes cabdals”: el futur Museu Casteller de Valls i la Patum de Berga. “Cada vegada som més conscients que la cultura catalana popular ens vincula amb la identitat i ens permet teixir convivència i per això ens esforcem per enfortir-la arreu i per a recuperar-la”, ha afegit.
 
Impulsar l’arquitectura com a sector creatiu
 
“Treballarem per impulsar el futur Museu de l’Arquitectura”, ha afirmat Vila. En aquesta legislatura, es durà a terme “una exposició temporal i temàtica, que serà la primera de les fases que ha de culminar amb l’exposició permanent del futur Museu”.


  PDF  Presentació dels eixos del Departament de Cultura (XI Legislatura) 

  Font: Generalitat de Catalunya
 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris