Arte, cultura y cárcel

Tais Vidal, María Ruiz

Llibre digital que proporciona eines per desenvolupar intervencions artístiques i culturals en els centres penitenciaris. Les autores destaquen la importància i la necessitat de poder realitzar accions culturals, pràctiques artístiques i tasques de mediació cultural en l’entorn penitenciari. L’objectiu és garantir el dret a la cultura a les persones detingudes i dotar-les de nous valors, nous interessos, noves perspectives, noves actituds, noves capacitats i nous coneixements que els poden ser de gran utilitzat en els seus processos de reinserció.

«Arte, Cultura y Cárcel. Prácticas artísticas y culturales en contextos penitenciarios» és el resultat del projecte que, sota el mateix nom, han desenvolupat les autores al llarg de diversos anys i a partir de les seves experiències pràctiques en projectes artístics d’inclusió social des de la museologia, l’educació i l’associacionisme. El llibre obre amb un apartat sobre la importància de l’educació i la cultura en el procés de reinserció dels presos i una explicació del marc administratiu i l’organització de les activitats culturals en els centres penitenciaris. A continuació les autores expliquen amb detall el seu projecte d’investigació i fan una sèrie de recomanacions a l’hora de desenvolupar projectes artístics i culturals en centres penitenciaris.

El cos principal del llibre el conformen dos capítols d’experiències. El primer inclou experiències promogudes per museus i institucions culturals i el segon experiències promogudes per artistes, col·lectius i associacions, així como projectes en xarxa. Els projectes inclosos són tant de Catalunya com de la resta de l’estat i alguns també internacionals. Així, destaquen els projectes TeatroDentro de Barcelona, Lieux Fictifs de Marsella i la Compagnia de la Fortezza en la Toscana, el projecte d’inclusió social del Museu Ambulant del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el projecte ‘Tu Caja. Mi Refugio’ del Museo Oteiza, el projecte educatiu Revista Hipatia desenvolupat per dones de la presó de Mansilla de Las Mulas de Lleó i el MUSAC, on s’aborda el tema de les pedagogies de gènere en espais de reclusió, o els realitzats per la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, Musée du Louvre de Paris, Red Museística Provincial de Lugo, Museo Etnolóxico de Ribadavia (Ourense), Artium en Victoria-Gasteiz, Laboral Centro de Arte i Creación Industrial de Gijón o el FRAC-PACA de Marsella. Les autores analitzen cada un d’aquests projectes i entrevisten als seus responsables.

PDF Arte, Cultura y Cárcel. Prácticas artísticas y culturales en contextos penitenciarios
 

Inicia sessió o registra’t per enviar comentaris