Cultura per tothom

Un post de Maria Ribas.

Cultura per a tothom, aquesta és la idea de base de les jornades Open All Areas que van tenir lloc els dies 14 i 15 de novembre de 2013 a Barcelona. S’hi van presentar i discutir experiències d’entitats culturals, principalment de Barcelona, al voltant de l’accessibilitat de la cultura, i específicament per a col·lectius d’adults en risc d’exclusió social, en el marc del programa general coordinat per Audiences Europe Network, amb l’ajut del programa Grundtvig de la Unió Europea. Open All Areas és un programa europeu d’intercanvi que busca ampliar el llindar de la participació en cultura.

Cada soci organitza una jornada de presentació d’experiències d’entitats culturals de la seva ciutat, en què es presenten projectes pensats perquè siguin una mostra de cada context. Després d’una jornada a Copenhaguen (vegeu-ne el relat al blog) i d’una segona a Oslo, la tercera ha estat a Barcelona, organitzada pel grup articketBCN, en què s’han presentat casos segons la trajectòria de l’entitat cultural i s’han donat exemples representatius de la gran varietat de les iniciatives.

La jornada de Barcelona es va dividir en set taules de discussió, de manera que es presentaven dues experiències en cada taula i es disposava d’un espai de discussió ampli per poder fer preguntes, demanar detalls, aportar altres experiències i reflexionar.

Les dues primeres taules es van centrar en exemples de museus. A la primera es van presentar el Museu Nacional d’Art de Catalunya, un dels museus que fa més anys que treballa per la inclusió social, i el Museu Marítim, un dels pocs museus que té la funció social integrada en el projecte des de ja fa uns quants anys. El MNAC va presentar una experiència que fa anys que funciona, el Museu espai comú, de treball artístic amb persones adultes amb paràlisi cerebral, discapacitat cognitiva i problemes de salut mental. El Museu Marítim va presentar dos projectes en fase de desenvolupament, l’un amb dones de col·lectius diversos d’immigració recent per fer un receptari comú de la cuina del peix arreu del món i després poder integrar aquests plats al menú del restaurant del museu, i l’altre de treball amb gent gran i adolescents, per fer una feina de recerca sobre l’ús de la platja i una exposició al casal de gent gran.

La segona taula del matí girava al voltant de la incentivació de la memòria tant al Museu Picasso de Barcelona com al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. En el primer cas, es va explicar en quin punt està el projecte de treball de la memòria amb els avis del casal prop del museu, utilitzant les obres de Picasso per parlar dels temes més quotidians. El segon cas és un projecte per a malalts d’Alzheimer i els seus cuidadors, amb l’objectiu d’oferir una sortida lúdica i cultural tant per als malalts com per a qui els acompanyen.

>> Segueix lleginit al blog LAB