La Declaració de Lió

Tipus: Tema de debat

El tema més important que s'ha tractat a la Conferència WLIC 2014 de la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA) d’enguany ha estat La "Declaració de Lió sobre l'accés a la informació i el desenvolupament"

Declaració que ha estat impulsada per l'IFLA, la BnF, Biblioteca nacional de França i el govern de la ciutat de Lió. La versió en castellà està disponible Aixa com també l'original anglesa a: http://www.lyondeclaration.org/ (segurament haureu de copiar i enganxar els enllaços en el vostre navegador).

La Declaració de Lió vol influenciar les Nacions Unides de cara a la seva agenda per al desenvolupament de 2015. Així, estableix clarament que l'accés a la informació facilita el desenvolupament permetent que les persones:

- Exercitin els seus drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals
- Aprenguin a aplicar i dur a terme les seves noves aptituds
- Participin en la presa de decisions i en una societat civil activa
- Creïn solucions basades en la comunitat per assolir els seus objectius
- Exigeixin la rendició de comptes, la transparència i el bon govern
- Mesurin el compliment dels compromisos públics i privats sobre el desenvolupament sostenible.

El document esmenta del rol dels intermediaris de la informació (biblioteques i arxius entre ells) i parla sobre aspectes com la llibertat d'accés, l'alfabetització universal, la democràcia i el desenvolupament sostenible.

Són moltes les institucions, principalment bibliotecàries, que ja l'han signat (http://www.lyondeclaration.org/signatories/). I es vol potenciar que altres institucions relacionades amb l'accés al coneixement i organismes científics i de drets humans també la signin Per aquest motiu us animo a que la signeu i treballeu perquè altres organitzacions i administracions també la signin.

Si esteu interessats en signar-la a la vostra organització posau-vos en contacte amb Julia Brungs (contact@lyondeclaration.org)

L'IFLA, amb el suport dels signants, organitzarà esdeveniments i activitats per promocionar la Declaració de Lió a nivell regional, nacional i internacional, amb la intenció que l'accés a la informació sigui reconegut en el marc de treball que serà llançat per les Nacions Unides a final de 2015.

Glòria Pérez-Salmerón

Membre de la Junta de Govern d'IFLA

http://www.lyondeclaration.org/