blog de mirallesve

ADÉU A GONZALO CARÁMBULA...

Des d'ahir Montevideo és una mica més lluny, i la tardor uruguaiana una mica més trista. Fa poques hores que ha mort en Gonzalo Caràmbula, referent indiscutible de les polítiques públiques per a la cultura al Mercosur i a Amèrica Llatina, després de molts mesos de lluita amb allò que als obituaris generalment és defineix com una "llarga i dolorosa malaltia".

En Gonzalo va dirigir durant molts anys la Secretaria de Cultura de la Intendència Municipal de Montevideo. També va ser el cap de comunicació del president del govern Pepe Mújica, i va fundar la llicenciatura en gestió cultural del CLAEH. No va poder veure materialitzat el seu antic somni de posar en marxa un Centre d'Estudis i Recursos Culturals al Mercosur, procés que emblematitza les complexitats inherents a la cooperació cultural internacional.

LAPIDARIUM (5)

"Todas las explicaciones que se ofrecen para aclarar lo que significa la globalización se contienen en la metáfora de que el mundo se ha quedado sin alrededores, sin márgenes, sin afueras, sin extrarradios. Global es lo que no deja nada fuera de sí, lo que contiene todo, vincula e integra de manera que no queda nada suelto, aislado, independiente, perdido o protegido, a salvo o condenado, en su exterior. (…) En un mundo sin alrededores la cercanía, lo inmediato deja de ser la única magnitud disponible y el horizonte de referencias se amplía notablemente.

LAPIDARIUM (4)

"las ciudades se han emancipado de sus territorios. Hoy una gran ciudad, más que escaparate de una identidad, tiene vocación de hub o de puerto donde se cruzan gentes que vienen de todas partes y van hacia todas partes, y se mezclan y antagonizan múltiples identidades de todo el planeta".

(Manuel Borja Villel, director del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia a Madrid, en una entrevista a "La Contra" de La Vanguardia el 20 d'abril del 2009)

LAPIDARIUM (3)

" L'excel·lència sublimada per l'ideari empresarial i adoptada amb alegria per les noves pràctiques d'emprenedoria cultural, té un color sobrehumà. L'excel·lència és feixista"

(Carles Hac Mor, en el catàleg de l'exposició "L'excel·lència és feixista" en motiu del 15è aniversari de la Nau Côclea de Camallera, setembre 2011)

LAPIDARIUM (2)

"Si para algo sirve el arte -y yo soy de los que cree que sirve para muy poco- es para ayudarnos a convivir con la incertidumbre"

(Luís Pérez Oramas, director de la 30 Bienal de Sao Paulo, al "Babelia" de l'1 de setembre de 2012).

LAPIDARIUM (1)

"The "earth without "art" is just "eh'"

(Vist fa pocs dies en una pissarreta a l'entrada de la llibreria Loring, escrit amb guix, a pocs metres del Pati Manning. Segons Sant Google, que tot ho sap, és el text d'un cartell editat per The Ink Society de Portland, Oregon, USA.

EMV

A LA CULTURA, EL VALOR SE LI SUPOSA...

El meu bon amic Ferran Farré ens obsequiava ara fa deu dies amb un dels seus impagables "posts" dominicals al seu bloc vindicacions.cat (mentre altres intentem superar com podem la-síndrome-del-diumenge-tarda o ens embrutim directament i sense embuts darrera el brandy, la fària i el transistor, tot escoltant l'imprescindible "Carrusel Deportivo", en Ferran va i mata l'aranya tot endinyant-nos uns "posts" d'aquí t'espero) en el qual, i resumint, es qüestionava a partir d'un recen