La cultura encara els seus reptes

És sostenible la cultura tal i com la concebem avui dia? ¿Fins a quin punt el món local ha d’assumir competències i responsabilitats que no li pertoquen? ¿Parlar de sostenibilitat és una restricció al caràcter central de la cultura? ¿Quin paper ha de jugar el sector privat i el mecenatge? Aquests i altres interrogants han centrat el diàleg entre els convidats al debat “La sostenibilitat de la cultura: recursos públics, recursos privats”, que ha tancat l’edició 2013 d’Interacció.

Moderat per la periodista Rita Marzoa, aquest fòrum ha assegut a la mateixa taula el director del Teatre Lliure, Lluís Pascual; el director de l’Àtrium Viladecans, Jaume Antich; el coordinador de l’Agenda 21 de la Cultura, Jordi Pascual; la directora de la Fundació Interarts, Mercedes Giovinazzo; i el director d’Indigestió, Jordi Oliveras. Com cantava Raimon, “Qui pregunta ja respon, qui respon també pregunta” i a les qüestions inicials se n’han afegit de noves al voltant de què és teatre públic, el valor social de la creació, la capacitat transformadora, la institucionalització cultural...

La diputada adjunta de Cultura, Mireia Hernàndez, ha intervingut en darrer terme per clausurar institucionalment Interacció. En primer lloc, ha agraït a tot el personal del Centre de Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona el seu esforç en l’organització de les jornades, un reconeixement que ha fet extensiu als tècnics i tècniques culturals que s’hi han congregat aquests tres dies per seguir-les.

La diputada ha valorat la necessitat d’àgores com Interacció, “on compartiu experiències i inquietuds” i s’ha mostrat convençuda que “el sector se’n sortirà” i  que cal fer possible la “convivència entre els sectors públic i privat”. I com a autocrítica, ha admès que les administracions “ens hem equivocat construint tants teatres, quan calia haver destinat els diners a ajudar el sector”.

“Contra la crisi, cultura”, ha sentenciat, per acabar, Mireia Hernàndez, que ha apostat públicament per buscar la manera “perquè educació i cultura vagin plegades”.

Biblioteques, projectes i més

Però aquest no ha estat l’únic debat del dia. Unes hores abans, al mateix espai, han pres la paraula un alcalde (Lluís Verdaguer, de Taradell), un tècnic cultural (Rafa Milan, del Prat de Llobregat), un bibliotecari (Ferran Burguillos, director de la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell) i un usuari (Guillem d’Efak Fullana) per parlar del “Valor públic de la biblioteca”.

Moderats i instigats al diàleg per la coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona, Marta Alòs, alguns dels temes que han abordat els tertulians són l’homogenització contraposada a la singularitat local, la captació d’usuaris en edat escolar, els rols col·laterals de les biblioteques (aules d’estudi), el copagament o la posició davant les noves tecnologies.

Aquesta darrera jornada també ha tingut espai per a l’exposició de set projectes, com ara Badia Street (Badia del Vallès), Tocats de Lletra (Manresa) o Roca Umbert (Granollers). Simultàniament, s’han impartit dos tallers -“50 obres d’art al Raval”, visita guiada per les persianes pintades del barri, i una introducció a l’ús de la Viquipèdia per a gestors culturals-  i s’han continuat difonent Píndoles audiovisuals per Interacció TV.