Gilles Deleuze: "En certa mesura no crec en la cultura"

Tipus: Notícia
Autor: Calvo, Lluís
Etiquetes: 
Etiquetes: 
Encara sense vots

L'any 1988 el filòsof Gilles Deleuze (1925-1995) es va sotmetre a un seguit de preguntes que seguien l'ordre de l'abecedari. Les respostes van ser incloses a la pel·lícula L'abécédaire de Gilles Deleuze, de Pierre-André Boutang. És interessant revisitar algunes de les respostes, sobretot la corresponent a la lletra c: la cultura. En aquest fragment, 

, Deleuze carrega contra les trobades d'intel·lectuals i tota la xerrameca que, segons ell, acompanya aquest tipus d'esdeveniments. Per Deleuze les trobades no es fan entre la gent, sinó entre les coses, és a dir entre els objectes culturals (ja siguin obres, llibres, etc) i qui s'hi apropa. Aquesta visió xoca amb la cultura de l'espectacle i amb la mitificació de la figura de l'intel·lectual, aquella persona que és capaç de parlar de qualsevol cosa en qualsevol moment. Deleuze arriba a declarar que no es considera una persona culta. I conclou: "quan veig algú culte em quedo astorat".

Per poder comentar aquesta entrada heu d'estar registrat/da. Nou registre