Cultura conscient per a un món inconscient


Una imatge val més que mil paraules, i el cas de la crisi climàtica és paradigmàtic. En plena setmana del COP25, les paraules han estat més de mil i de dosmil, però a vegades les obres artístiques poden ser molt més impactants i mobilitzadores que les declaracions de màxims que, en moltes ocasions, no arriben als mínims.

L’impacte 0 probablement no existeix. Però si prenem consciència de l'impacte negatiu que dia a dia generem podem ser capaços de revertir la situació i minvar la nostra petjada de carboni. Conscienciar d’aquestes accions que afecten al nostre planeta no és només tasca de l’educació, que també, sinó que implica tot un entorn cultural i de referències, com pot ser el món de les arts i la creativitat.
 

Us mostrem a continuació alguns dels casos més impactants:
 
 

Breathe Again (2015)
 
 

L’artista xinès Xiao Zhu projecta al cel hologrames de nadons plorant sobre el fum de fàbriques contaminants de la Xina, un país basat en el model de consum que està generant una contaminació sense precedents. L’artista vol fer prendre consciència del fet que a Xina moren més de 500.000 persones l’any, la majoria infants, a causa de malalties causades per la contaminació de l’aire.
 
 


Ice Watch (2018)


 
 

A l’anterior cimera pel clima celebrada a París, l’artista Olafur Eliasson va fer una instal·lació amb la col·laboració del geòleg Minik Thorleif Rosing.  L’artista va disposar 80 tonelades de gel àrtic en cercle, pensada per esdevenir una brúixola pels que hi transiten per l’interior. L’obra, anomenada Ice Watch, pretén conscienciar sobre l’impacte de l’escalfament global sobre el pol nord i el seu ràpid desgel. 
 
 

Intolerable Beauty: Portraits of American Mass Consumption (2003 - 2005)
 
 

L’artista nord-americà Chris Jordan fotografia acumulacions d’objectes de consum a gran escala. L’element repetitiu té un component estètic però el veritable motiu d’aquesta acumulació és pervers i preocupant. Segons el mateix artista: “The immense scale of our consumption can appear desolate, macabre, oddly comical and ironic, and even darkly beautiful; for me its consistent feature is a staggering complexity.”


 

The Waste Coast (2013)
 
 

L’artista de Tenerife Irene Sanfiel ‘ziREjA’ es fotografia a la costa de Fuerteventura amb un objecte de ferro arribat del mar. A les seves obres, ja siguin fotografies o performance, l’artista expressa la seva preocupació per la mala gestió dels residus i l’impacte que això provoca al mediambient.
 
  

Pandes de viatge (2014)
 
 

1.600 pandes de paper maixé semblen molts, però deixen de semblar tants quan ens adonem que cadascun d’ells representa els pandes reals que queden al món. L’artista francès Paulo Grangeon ens convida a reflexionar sobre el perill de la seva extinció portant als pandes de paper de viatge per més de 20 països perquè visitin llocs icònics.
 
 

"Museums Facing Extinction", que va tenir lloc del 21 al 24 de novembre de 2019 


Ha quedat clar que les arts visuals tenen un gran poder d’impacte i ens fan reflexionar. Tanmateix, la música, les arts escèniques, la cultura popular i la resta de pràctiques culturals també hi tenen molt a dir. Prova d’això és la recent decisió del grup britànic Coldplay de no fer més gires fins que puguin ser sostenibles. També en relació amb el camp de la música i sostenibilitat cal destacar la iniciativa catalana del Bioritme Festivali la deLe Collectif, del qual vam fer un article a Interacció. Si ens fixem en la cultura popular, un dels casos paradigmàtics propers a casa nostra és el de les Falles de València que, retornant als seus orígens, han tornat a utilitzar materials orgànics. Centrant la mirada en els museus, cal fer ressò de la iniciativa 'Museums Facing Extinction', que pren nota del paper del paper del sector museístic a l’hora de sensibilitzar, liderar debats i donar suport a les accions sobre la crisi climàtica. D'exemples n'hi ha molts, i segur que en coneixeu d'altres.
 

En tot cas, el missatge que pretenen donar-nos tots aquests projectes a través d'imatges, so o accions, és clar i directe. Dit en paraules, les de Greta Thunberg concretament: “El món s’està despertant i el canvi està arribant tant si ens agrada com si no. Aquí mateix i ara mateix


 


 

_____________________________________________________________________