Els drets culturals a l'horitzó

Jean-Pierre Saez [dir.] | l’Observatoire

Ja fa temps que es parla de drets culturals, de la mateixa manera que es parla del dret a l’educació, els drets lingüístics o a la llibertat de culte, sobretot des de la preciosista declaració de Fribourg, i també des de la Declaració Universal dels Drets Humans [art. 26-27]. Com és ben sabut però, de poc serveixen aquestes declaracions si els governs finalment obliden legislar o aplicar polítiques en aquest sentit.

'L'Observatoire' és la revista que publica ‘L’Observatoire des politiques culturelles’, un organisme francès que treballa per la innovació artística i cultural i les polítiques públiques a nivell territorial. Es publica cada trimestre, i en aquest cas, sota el títol 'Drets culturals: controversies i horitzons d’acció' [Nº 49 - Hiver 2017], tracta justament sobre els dret entorn l’accés i les llibertats a la cultura.

Els drets culturals, sembla que poden oferir múltiples horitzons d'acció per aprofundir i repensar les polítiques públiques al voltant de la cultura. De moment, així es cita en una nova llei territorial francesa:

«Sur chaque territoire, les droits culturels des citoyens sont garantis par l’exercice conjoint de la compétence en matière de culture, par l’État et les collectivités territoriales.» Art. 28 Loi NOTRe

A França però, l'adopció del concepte 'drets culturals' a la llei NOTRe va ser motiu d'un intens debat al Senat i l'Assemblea Nacional i ha generat polèmica entre els professionals de la cultura. Els motius són diversos, bé perquè pot crear malentesos i temors al sector, sobretot per les múltiples interpretacions que es poden donar, d’altra banda per la incògnita sobre com es pot transformar en accions, i també per les noves batalles competencials que enceta la llei NOTRe, que ofereix més competències sobre cultura a les regions, però també ho segueixen sent del Govern francès, i les fronteres són per ara molt poc definides.

D’aquesta manera, aquest número de l’Observatoire, esdevé un resum en paper d’aquest intens debat sobre els drets culturals, l’accessibilitat, la diversitat cultural, i les possibilitats d’aplicació d’aquests drets a l’estat francès.


 


Podeu consultar aquesta revista al Centre d’Informació i Documentació


Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris